Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Nie możemy go omijać. Bo to od śniadania zależy czy w ciągu dnia będziemy mieć energię i siłę do działania, oraz na ile nam jej wystarczy.
Poniżej moje dzisiejsze śniadanie i pomysł dla Was. Może Wam przypadnie do gustu :)
Owsiany omlet z daktylami, rodzynkami, siemieniem lnianym i czekoladą. Podany z naturalnym serkiem homogenizowanym, duszonymi truskawkami i płatkami migdałów.
Przepis
3 łyżki płatków owsianych
3 suszone daktyle (pokroić)
Garstka rodzynek
Trochę suszonej skórki z pomarańczy
Kilka kropki aromatu pomarańczowego
1/2 łyżeczki cynamonu
Mleko
3 łyżki płatków owsianych
3 suszone daktyle (pokroić)
Garstka rodzynek
Trochę suszonej skórki z pomarańczy
Kilka kropki aromatu pomarańczowego
1/2 łyżeczki cynamonu
Mleko
Wszystkie składniki mieszamy, zalewamy mlekiem i odstawiamy na noc do lodówki.
1 jajko L
2 płaskie łyżki mąki owsianej
1 łyżeczka siemienia lnianego
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 kostki czekolady (pokroić)
2 płaskie łyżki mąki owsianej
1 łyżeczka siemienia lnianego
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 kostki czekolady (pokroić)
Do płatków dodajemy jajko, siemie i dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia- łączymy. Na końcu do masy dorzucamy czekoladę. Odstawiamy na chwilę.
Smażymy na dobrze rozgrzanej suchej patelni pod przykryciem. Obracamy na drugą stronę jak góra się zetnie.
Smażymy na dobrze rozgrzanej suchej patelni pod przykryciem. Obracamy na drugą stronę jak góra się zetnie.
Kilka truskawek kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy odrobinę cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem, cynamon- mieszamy i na chwilę odstawiamy.
Przekładamy do rondelka, dodajemy trochę miodu, odrobinę wody i dusimy do interesującej nas miękkości.
Przekładamy do rondelka, dodajemy trochę miodu, odrobinę wody i dusimy do interesującej nas miękkości.
Omlet smarujemy serkiem i wykładamy na serek przestudzone truskawki z powstałym sosem (truskawki posypałam płatkami migdałów).