Oliwa i pomidory w nowoczesnej kuchni – jak eksperymentować z tym klasycznym połączeniem?

codojedzenia.pl 1 miesiąc temu

Można powiedzieć, iż pomidory i oliwa z oliwek stanowią nierozerwalny duet od wieków obecny w kuchni. Są fundamentem tradycyjnych potraw z różnych regionów świata. Choć smaczne, to współczesna gastronomia szuka nowych rozwiązań i nietuzinkowych zestawień. Jak się okazuje, pomidory można wykorzystać na przykład do finezyjnych deserów.

Współcześnie gastronomia urosła do miana sztuki, a na kucharzy spogląda się czasem jak na artystów. Poszukuje się nowych smaków i wariacji, więcej osób eksperymentuje także we własnym domu, zastanawiając się, jak inaczej wykorzystać popularne produkty. Przez łatwą dostępność różnorodnych, choćby wyszukanych artykułów spożywczych, gotowanie może stać się prawdziwą przyjemnością. Jak wykorzystać oliwę i pomidory? Co można z nich przyrządzić?

Dżem z pomidorów rodem z Portugalii

W polskich sklepach raczej go nie znajdziesz, za to w Portugalii jest jednym z tradycyjnych deserów. Doce de Tomate, czyli dżem z pomidorów ma unikatowy smak, z wyraźnie wyczuwalnym aromatem goździków, cynamonu i skórki cytryny. Możesz go jeść do kanapek, sprawdza się jako dodatek do czarnej kawy i lodów śmietankowych. Podstawą są świeże i dojrzałe pomidory, a przygotowanie jest podobne jak przy innych dżemach i konfiturach, a przy tym nie zajmuje dużo czasu. W przepisach zwykle pojawiają się pomidory, cynamon, goździki i cytryna.

Kiedy będziesz szukać składników na doce de Tomate, możesz zrobić zakupy online. Pomidory znajdziesz na stronie: https://zakupy.auchan.pl/categories/artykuły-spożywcze/owoce-warzywa-i-zioła/warzywa/pomidory/2186.

Letni deser pomidorowy

Pomidory nie kojarzą się z deserami, a sprawdzają się w nich rewelacyjnie. Może zdecydujesz się na letni deser z sokiem jabłkowym, pomidorami i lodami lub przyciągnie Cię ciasto pomidorowe z bakaliami czy racuchy pomidorowe. Bardzo smaczny jest również mus bananowo-pomidorowy. Wybór jest wbrew pozorom spory, więc jeżeli tylko masz pod ręką więcej pomidorów, spróbuj przygotować kilka dań.

Koktajle z oliwą

Oliwa wykorzystywana jest jako składnik sałatek, marynat, ale niekoniecznie łączy się z koktajlami. Jednak są takie, w których niewielka ilość oliwy może zmienić smak. Wypróbuj na przykład:

· Koktajl tropikalny z oliwą. Zmiksuj owoce egzotyczne jak mango, ananas i sok pomarańczowy, a na końcu dodaj łyżkę oliwy.

· Koktajl jagodowy z oliwą. Do koktajli sprawdzają się owoce leśne jak jagody. Zmiksuj je z jogurtem naturalnym i innymi owocami z dodatkiem oliwy.

To tylko dwie propozycje, ale koktajle są różnorodne. Istnieje sporo gotowych przepisów, w niemal każdej konfiguracji składników smakują wybornie, więc możesz wykorzystać owoce, które akurat masz w domu.

A jeżeli kończy ci się oliwa z oliwek, to możesz ją kupić w sklepie online. Wybierz ją na przykład spośród propozycji podanych na stronie: https://zakupy.auchan.pl/categories/artykuły-spożywcze/konserwy-przetwory-i-dodatki-kulinarne/oleje-oliwy-i-ocet/oliwa-z-oliwek/4650.

Infuzowanie oliwy pomidorami i ziołami

Infuzowanie oliwy polega na zmianie jej oryginalnego smaku przez dodanie do niej różnych składników. Zyskuje przez to zupełnie nowy aromat, a tym samym całkowicie odmieni wiele dań. Smakową oliwę wykorzystasz do sałatek, smarowania pieczywa i grillowanych warzyw. Przygotowanie jest bardzo łatwe, bo ogranicza się do podgrzania oliwy razem z wybranymi składnikami. jeżeli myślisz o oliwie pomidorowej, to potrzebne ci będą suszone pomidory, a ich zalecana ilość może się różnić w zależności od przepisu. Oprócz nich czasem pojawiają się zioła jak rozmaryn czy bazylia.

Idź do oryginalnego materiału