Olej słonecznikowy tłoczony na zimno – adekwatności i działanie

go4taste.pl 1 tydzień temu

Złoty i zdrowy olej słonecznikowy dostarcza więcej witaminy E niż jakikolwiek olej roślinny. Pozyskiwany jest z nasion słonecznika i ma łagodny smak. Wiele osób docenia jego adekwatności lecznicze i regenerujące. Działa pozytywnie na skórę, włosy i ogólny stan zdrowia. Sprawdź, jak go stosować!


Czy olej słonecznikowy jest zdrowy?

Olej słonecznikowy jest pełny witaminy A i E, czyli silnych przeciwutleniaczy. Dzięki temu skutecznie walczy z trądzikiem, a także regeneruje i nawilża skórę. Proponowany olej wspiera leczenie atopowego zapalenia skóry, zwanego również egzemą. Aby złagodzić objawy AZS, stosuj olej słonecznikowy bezpośrednio na skórę. Doskonale sprawdzi się jako odżywka do włosów. Pomaga zdyscyplinować suche, puszące się włosy, jednocześnie chroni przed ich wypadaniem.


Olej słonecznikowy rafinowany a nierafinowany

Olej pozyskiwany z nasion słonecznika jest dostępny zarówno w postaci tłoczonej na zimno (orzechowa, maślana), jak i rafinowanej (o neutralnym smaku).Prezentowany olej możesz nakładać bezpośrednio na twarz, pod warunkiem, iż używasz ekologicznej odmiany tłoczonej na zimno. Zanim włączysz go do rutyny pielęgnacyjnej, wykonaj skórny test alergiczny na wewnętrznej stronie ramienia. Olej słonecznikowy zawiera mnóstwo wielonienasyconych tłuszczów, takich jak kwas tłuszczowy Omega-6 i kwas linolowy. W nierafinowanej wersji znajduje się witamina E, w związku z tym spożywaj go na surowo, aby skorzystać z jego adekwatności.


Jak powstaje olej słonecznikowy tłoczony na zimno?

Produkcja oleju słonecznikowego składa się z kilku etapów: oczyszczenia i mielenia nasion, tłoczenia, ekstrakcji surowego oleju i dalszej rafinacji przed pakowaniem. Jako rozpuszczalny do ekstrakcji wykorzystuje się lotny węglowodór, np. heksan. Zebrane nasiona są przepuszczane przez magnesy, aby pozbyć się pozostałości metali. Inne zanieczyszczenia usuwa się przez czyszczenie sita i odkamieniaczy. Następnie zdejmuje się łuskę (zewnętrzną powłokę) nasion. Czasami usuwa się ją przed ekstrakcją, by zapewnić wysoką jakość oleju i śruty słonecznikowej.


Olej słonecznikowy – skład

Olej słonecznikowy tłoczony na zimno to skarbnica składników odżywczych.

Kwasy tłuszczowe

Jego kluczowym elementem są nienasycone kwasy tłuszczowe, które stanowią aż 95% składu. Dzięki temu olej ten wspiera pracę serca i kondycję naczyń krwionośnych. Szczególną rolę odgrywa tu kwas linolowy, występujący w imponującej ilości 75,8%. Obniża on poziom „złego” cholesterolu LDL, redukując ryzyko chorób takich jak miażdżyca czy inne problemy kardiologiczne. To czyni go idealnym wyborem dla wszystkich, kto chce zadbać o zdrowe serce.

Chociaż olej zawiera tylko śladowe ilości kwasów omega-3, warto pamiętać, iż odpowiedni balans między omega-3 a omega-6 można uzyskać, uzupełniając dietę np. o ryby czy siemię lniane. Nasycone kwasy tłuszczowe, stanowiące 8–15% składu, w odpowiednich proporcjach także pełnią ważne funkcje w organizmie, dlatego ich obecność w oleju nie jest powodem do obaw.

Witaminy i przeciwutleniacze

Wysoka zawartość witaminy E, zwłaszcza α-tokoferolu (95–98% tokoferoli), to kolejny atut. Ten potężny przeciwutleniacz chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, opóźnia procesy starzenia i pomaga zapobiegać chorobom przewlekłym, takim jak cukrzyca czy nowotwory. Dodajmy do tego karotenoidy, które nie tylko wspierają zdrowie skóry i oczu, ale także są naturalnym źródłem witaminy A.

Chlorofile

Warto wspomnieć też o chlorofilach, które, choć występują w małych ilościach, wspomagają procesy detoksykacyjne i nadają olejowi naturalną, wysoką jakość. Wszystko to sprawia, iż olej słonecznikowy tłoczony na zimno jest nie tylko pysznym dodatkiem do potraw, ale także cennym elementem zdrowego stylu życia. Warto włączyć go do codziennej diety, aby czerpać korzyści zarówno dla smaku, jak i zdrowia.

Olej słonecznikowy tłoczony na zimno adekwatności


Przyspiesza regenerację organizmu

Olej słonecznikowy zawiera białka, które budują i naprawiają tkanki oraz stymulują produkcję hormonów i enzymów. Nasz organizm potrzebuje dużej ilości białek. Nie magazynuje ich, dlatego należy dostarczać je w diecie.

Redukuje oznaki przedwczesnego starzenia

Olej słonecznikowy słynie z adekwatności przeciwzapalnych, które chronią przed oznakami przedwczesnego starzenia. Skutecznie walczy z wolnymi rodnikami, zmniejszając ryzyko zmarszczek i drobnych linii w młodym wieku.

Wspiera pracę serca

Olej z nasion słonecznika jest doskonałym źródłem kwasu oleinowego (jednonienasyconego kwasu tłuszczowego), dzięki czemu reguluje poziom cholesterolu we krwi. Wpływa też pozytywnie na aktywność koagulacyjną. Ponadto dostarcza witaminę E, która chroni przed utlenianiem cholesterolu przez wolne rodniki. W ten sposób chroni przed miażdżycą i wieloma chorobami sercowo-naczyniowymi.

Dodaje energii

Tłuszcze nasycone mogą powodować anemię, natomiast nienasycone tłuszcze dodają energii. Wspierają transport glikogenu do krwiobiegu z wątroby. Glikogen to cukier, który zapewnia szybki zastrzyk energii.

Wzmacnia włosy

Olej słonecznikowy wygładza i nawilża włosy, dodatkowo nadaje im piękny blask. Ponadto ujarzmia puszące się pasma. Wspomniany olej ma lekką konsystencję i sprawdzi się doskonale jako odżywka. Możesz go wmasować w skórę głowy raz w tygodniu, by cieszyć się miękkimi, jedwabistymi włosami. jeżeli masz problem z wypadaniem włosów, włącz do swojej kuracji.

Buduje odporność

Olej ten dostarcza mnóstwo przeciwutleniaczy, poza tym wzmacnia barierę komórkową. Wspiera organizm w walce z bakteriami i wirusami, a tym samym zmniejsza ryzyko infekcji. Oferowany olej zawiera białko, które wspomaga budowę i naprawę tkanek.

Poprawia trawienie

Olej z nasion słonecznika jest lekkostrawny, dlatego nie zalega w żołądku. Słynie również z adekwatności przeczyszczających, zapobiegając zaparciom.


Olej słonecznikowy na poprawę urody

Badacze sugerują, iż olej słonecznikowy pozwala zachować integralność warstwy rogowej naskórka. Wspaniale nawilża cerę, jednocześnie nie powoduje rumienia. Można go stosować nie tylko u osób dorosłych, ale także u noworodków. Warto masować niemowlęta tym olejkiem, by wzmocnić barierę skórną i nawilżyć cerę. Olej słonecznikowy to świetna alternatywa dla oliwy z oliwek, zwłaszcza dla skóry suchej. Zawarta w nim witamina E, A, C i D3 utrzymuje jędrność skóry oraz zmniejsza stan zapalny. Prezentowany olej wspiera regenerację naskórka i zapobiega powstawaniu trądziku. Z kolei witamina E chroni przed szkodliwym promieniowaniem UV. Wygładza drobne zmarszczki, poprawia koloryt skóry, niweluje oznaki zmęczenia i rozjaśnia przebarwienia.
Zastanawiasz się, jak włączyć olej słonecznikowy do rutyny pielęgnacyjnej? Skorzystaj z naszych podpowiedzi! Nałóż na dłoń odrobinę olejku i delikatnie wmasuj go w skórę. Skoncentruj się na miejscach zaczerwienionych, suchych, wymagających nawilżenia. Uważaj, aby olejek nie dostał się do oczu. Zmyj olej ciepłą wodą.



Olej słonecznikowy - 250 ml – cena : 20,00 zł
Kup olej słonecznikowy w sklepie Go4taste.pl

Czy olej słonecznikowy jest szkodliwy?

Olej słonecznikowy możesz przyjmować doustnie lub nakładać na skórę. Pamiętaj, by stosować go w odpowiednich ilościach. U niektórych osób może jednak wywołać reakcje alergiczne. Zwykle obejmują pokrzywkę, trudności w oddychaniu i swędzenie ust. Badania wykazały, iż dieta bogata w olej słonecznikowy podwyższa poziom insuliny na czczo i cukru we krwi. Może także zwiększać ryzyko rozwoju miażdżycy u osób z cukrzycą.

Zastosowanie oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno w kuchni

Olej słonecznikowy tłoczony na zimno to wszechstronny produkt, który z powodzeniem znajdzie swoje miejsce w każdej kuchni. Jego delikatny, lekko orzechowy smak oraz bogactwo składników odżywczych sprawiają, iż doskonale wpisuje się w zdrową i zrównoważoną dietę.

  • Do sałatek. Idealny wybór, aby podkreślić świeżość i smak warzyw. Świetnie sprawdza się zarówno solo, jak i w mieszankach z innymi olejami, np. oliwą z oliwek. Możesz go także użyć do przygotowania domowych dressingów.
  • Do dań na zimno. Pasuje do past kanapkowych, dipów czy sosów. Dodatkowo doskonale nadaje się do marynowania mięsa lub ryb, nadając im głębię smaku.
  • Do gotowania. Choć najlepiej stosować go na surowo, można użyć go do delikatnego gotowania, na przykład duszenia warzyw w niskich temperaturach. Unikaj jednak smażenia, ponieważ wysoka temperatura niszczy cenne składniki odżywcze.
  • Do pieczenia. Dodatek oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno do ciast czy ciasteczek nie tylko podkreśla ich smak, ale również nadaje wypiekom subtelny, orzechowy aromat.

Stosując olej tłoczony na zimno, nie tylko wzbogacasz potrawy o unikalny smak, ale również dostarczasz organizmowi wartościowych składników odżywczych, takich jak witamina E i nienasycone kwasy tłuszczowe. To prosty sposób na podniesienie jakości codziennych posiłków.

Jak przechowywać olej słonecznikowy tłoczony na zimno?

Olej słonecznikowy możesz przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu, jeżeli otworzysz butelkę, trzymaj ją w lodówce. Postaraj się wykorzystać go w ciągu miesiąca, by nie stracił swoich adekwatności. Nie wystawiaj jej na bezpośrednie działanie słońca, w przeciwnym razie może szybciej się zepsuć.

Zobacz też: Pestki słonecznika i jego adekwatności.

Idź do oryginalnego materiału