"Okresowa metoda" gotowania jajek zdaniem naukowców jest najlepsza. Trwa 32 minuty

kobieta.gazeta.pl 2 dni temu
Zdjęcie: Ile gotować jajka? Alex Milan/iStock


Czas przyrządzania jajek zależy od ich wielkości i oczekiwanej konsystencji. Zbyt długie trzymanie w garnku może spowodować, iż stracą smak oraz kolor. Istnieje jednak metoda, która zakłada gotowanie aż przez pół godziny. Jakie daje korzyści?
Najpopularniejsze sposoby przygotowywania jajek to na miękko, na twardo i w koszulce. W przypadku pierwszej opcji czas gotowania waha się w przedziale od 3,5 do 5,5 minuty, w drugiej 8-10 minut, a trzeciej 2-4 minuty. Może się jednak zdarzyć, iż białko będzie nieścięte, a żółtko zbyt twarde. To skutecznie zniechęca do jedzenia. Właśnie wtedy przydaje się tzw. gotowanie okresowe.


REKLAMA


Zobacz wideo Jak gotować jajka, by później dobrze się obierały? Oto sztuczki naszego szefa kuchni


Ile gotować jajka? "Metoda okresowa" gwarantuje świetny efekt
Jajka zwykle gotuje się w temperaturze 100 st. C. Problem jest jednak taki, iż białko oraz żółtko mają różne temperatury ścinania się. W przypadku pierwszej opcji jest to 85 st. C, a drugiej 65 st. C. Przez to trudno jest uzyskać idealną konsystencję całości.


Żeby rozwiązać problem, naukowcy z Institute for Polymers, Composites and Biomaterials stworzyli nowy sposób gotowania. Nazwali go "metodą okresową". To po prostu kompromisowa temperatura, która gwarantuje najlepszy smak i wartości odżywcze. Dzięki niej uzyskujemy idealnie ścięte białko oraz żółtko.


Ile gotować jajka? Valeria Vechterova/iStock Ile gotować jajka? Valeria Vechterova/iStock


Ile jajek można jeść tygodniowo? To liczba zalecana przez WHO
Niestety "metoda okresowa" jest dość pracochłonna. Polega na przenoszeniu jajek z wrzącej wody o temperaturze 100 st. C do chłodniejszej wody o temperaturze 70 st. C. Trzeba je przekładać co 2 minuty, przez 32 minuty łącznie. Jeden z autorów badania, Ernesto Di Maio, w rozmowie z portalem scmp.com wyznał, iż regularnie stosuje ten sposób podczas przygotowywania posiłków dla rodziny oraz przyjaciół i iż bardzo to oni doceniają. Warto dodać, iż zdrowe osoby bez problemów z cholesterolem mogą jeść do 12 jaj tygodniowo. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie 1-2 jajek dziennie.


Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału