Oj, rudy, rudy rydz!

radiokielce.pl 2 tygodni temu
Zdjęcie: Rydze / Fot. Canva


Rydz, rydzek, rydzyk, rycek, ryżyk, ryżok czy bedłka rydz – takie są ludowe nazwy popularnego, w naszych stronach grzyba, zwanego po prostu rydzem. Ten smaczny grzyb jest ceniony przez grzybiarzy i polecany do kuchni.

Rydz to grzyb pospolicie występujący w Polsce, chociaż nie we wszystkich regionach kraju rośnie jednakowo licznie. Spotkać go można zarówno w młodnikach, jak i w starszych lasach iglastych pod sosnami.

Rydze zbiera się od sierpnia do listopada, ale najwięcej spotkać ich można w październiku i listopadzie. Ich rozwojowi sprzyja dobra pogoda. Sezon na rydze trwa do pierwszych przymrozków lub pojawienia się śniegu.

Rydze uważane są za grzyby bardzo smaczne, cenione za charakterystyczny, korzenny smak i kruchą konsystencję. Najlepiej nadaje się do marynowania, ale można go również smażyć. Nie nadaje się do suszenia ani jako dodatek do zup.

Jak mówią leśnicy, substancje zawarte w mleczku mleczaja rydza mogą przenikać do moczu człowieka i zmieniać jego kolor. Dlatego po spożyciu większej liczby rydzów mocz może mieć zabarwienie lekko czerwonawe. Nie jest to jednak niepokojące zjawisko.

Rydze w słoiczku / Fot. Canva
„Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji”
Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie. Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”. Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.



Idź do oryginalnego materiału