Domowe przetwory z ogórków – łatwy przepis
Chcesz zrobić domowe przetwory, ale znudziły ci się ogórki kiszone czy małosolne? Postaw na coś oryginalnego. Mam dla ciebie sprawdzony przepis na pyszne ogórki watykańskie. To wyśmienity przysmak o słodko-kwaśnym smaku. Ogórki są chrupiące, wyraziste i pasują do wielu potraw. Przygotowuje się je bardzo łatwo, z dodatkiem rodzynek, czosnku oraz zalewy ze sporą ilością octu i cukru. Całość warto zapasteryzować metodą na sucho w piekarniku.
Zobacz w galerii, jak zrobić oryginalne ogórki watykańskie.
Przepis na ogórki watykańskie
czas przygotowania: ok. 20 minut + macerowanie ogórków i pasteryzowanie
porcja na: 6 słoików
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 2 kg ogórków,
- 2 łyżki soli,
- 6 łyżek rodzynek,
- 6 ząbków czosnku,
- ziarenka pieprzu,
zalewa:
- 400 ml wody,
- 800 ml octu,
- 800 g cukru.
Ogórki małosolne - sprawdzony przepis, który musisz wypróbować
Ogórki małosolne to pyszna i zdrowa przekąska, którą zdecydowanie warto przygotować samodzielnie. Nie jest to trudne, ale warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Źle dobrane przyprawy, czy…
Jak zrobić najlepsze ogórki watykańskie z rodzynkami?
- Ogórki umyj, zalej zimną wodą i odstaw na pół godziny.
- Odcedź ogórki z wody, pokrój na połówki lub ćwiartki i posyp solą. Odstaw na 1,5 godziny.
- Rodzynki sparz wrzątkiem, obierz czosnek.
- Słoiki dokładnie umyj i sparz wodą.
- Układaj ogórki ciasno w słoikach.
- Do każdego słoika wsyp łyżkę rodzynek, 5 ziarenek pieprzu i włóż ząbek czosnku.
- Zagotuj wodę z octem i cukrem.
- Ciepłą zalewą wypełnij słoiki z ogórkami.
- Zakręć słoiki i ustaw na blaszce. Wstaw do piekarnika.
- Włącz piekarnik na 120 stopni i pasteryzuj ogórki ok. 5 minut.
- Wyjmij słoiki z piekarnika i odwróć do góry nogami. Odstaw w zacienione miejsce.
- Po 3 dniach ogórki są gotowe. Smacznego!
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: