Wydałem dwie nowe elektroniczne książki dla Ciebie:
1. 25 dietetycznych przepisów na lato z użyciem sezonowych produktów – aby je zobaczyć kliknij tutaj.
2. 350 dietetycznych przepisów, które podzielone są na osoby zdrowe, z hashimoto, z niedoczynnością tarczycy, cukrzycą typu 2, z zaparciami oraz z insulinoopornością – aby je zobaczyć kliknij tutaj.
Ogórki małosolne przygotowuje się zwykle od czerwca do sierpnia. Głównymi dodatkami do ogórków są: chrzan, koper i czosnek. Czasami dodawane są także liść porzeczki, dębu lub wiśni. Co warto dodać jeszcze do ogórków, aby były smaczne?
Ogórki małosolne to smaczny i zdrowy dodatek do wielu dań. Za każdym razem możemy uzyskać inny smak ogórków – wszystko zależy od tego jakie składniki do nich dodamy i jak długo będziemy je kisić.
Czy różnią się ogórki małosolne od kiszonych?
Czasem fermentacji, ponieważ w ogórkach małosolnych trwa on 2-3 dni, a ogórki kiszone możemy przechowywać choćby do następnego sezonu. Ogórki małosolne są bardziej kruche i delikatniejsze w smaku. Spożywać możemy także sok z ogórków małosolnych.
Przepis na ogórki małosolne
Do przygotowania ogórków małosolnych, używamy ogórków gruntowych. Wybierajmy zawsze te mniejsze, o gładkiej skórce i przede wszystkim świeże.
Ogórki najlepiej kisić w glinianym naczyniu lub szklanym słoiku. Ważne jest były przykryte talerzem lub gazą, tak by umożliwić ulatnianie się gazów. Kiszonka musi być w całości pokryta zalewą, bo dostęp powietrza może spowodować rozwój pleśni.
Składniki:
- 1,5-2 kg niewielkich ogórków
- ok. 2 l wody
- liść chrzanu lub kawałek korzenia
- gałązka kopru
- 2 główki czosnku
- sól (1,5-2 łyżki na 1 l wody)
Przygotowanie: Ogórki upychamy w słoiku lub naczyniu glinianym na sztorc. W powstałe przerwy wciskamy korzeń chrzanu oraz czosnek. Całość przykrywamy liściem chrzanu oraz koprem, a następnie zalewamy przegotowaną, osoloną wodą, najlepiej ostudzoną. Odstawiamy ogórki w ciepłe miejsce (18-25°C), ale z daleka od źródła światła, na 2-3 dni, a po tym czasie wstawiamy do lodówki, by przerwać proces fermentacji – ogórki są już gotowe do spożycia.
Co można jeszcze dodać do ogórków małosolnych? Do ogórków małosolnych można również dorzucić różne dodatki, które poprawią ich smak. Mogą to być na przykład:
- ziele angielskie
- nasiona gorczycy
- liście laurowe
- liść dębu, porzeczki, wiśni, winorośli, bazylii
- gałązka estragonu
- szczypta ostrej papryki
- pieprz czarny
- orzechy włoskie
- odrobina miodu lub cukru
Inne mniej znane przepisy na ogórki małosolne:
Ogórki małosolne po rosyjsku (na sucho) – ogórki wkładamy do torebki foliowej, wrzucamy do środka wszystkie przyprawy, posypujemy solą, potrząsamy woreczkiem, by wszystkie składniki dobrze się wymieszały, a następnie zamkniętą torebkę umieszczamy w lodówce na 3-4 godziny. Wyciągamy torebkę z lodówki i zostawiamy ją na dobę w temperaturze pokojowej. W ten sposób możemy również osiągnąć smak ogórków małosolnych, w znacznie krótszym czasie.
Ogórki małosolne we wrzątku: Umyte ogórki z dodatkami umieszczamy w słoju lub kamionce. Następnie zalewamy wrzątkiem z solą. Po 4-5h ogórki będą gotowe do spożycia.
Właściwości odżywcze ogórków małosolnych :
- poprawiają trawienie
- wpływają na odporność organizmu
- uzupełniają florę bakteryjną naszych jelit
- hamują działanie wolnych rodników
- regulują ciśnienie krwi
- są bogate w witaminy z grupy B, witaminę E i K,
- zawierają potas, magnez, miedź i mangan,
- są lekkostrawne i niskokaloryczne (100 g ogórków to tylko ok. 16 kcal).
Chcesz schudnąć lub wesprzeć swoje zdrowie?
Artur Topolski (Specjalista Żywienia): Powyżej to jedna z przemian po naszej diecie. Co zyskasz dzięki odpowiedniemu żywieniu? Nasze diety nie tylko odchudzają, ale również wspomagają w chorobach i dolegliwościach: zaparcia, nadciśnienia, Hashimoto, niedoczynności tarczycy, miażdżycy, osteoporozy, cukrzycy typu 2.