Dziś przedostatni post świąteczny. Jutro albo pojutrze opublikuję jeszcze przepis na jedną sałatkę i robię sobie przerwę. Przerwę tak do wtorku, potem może wjadę z czymś na grilla, zobaczę. Niby świątecznie mam jeszcze jakieś pomysły, ale chyba zapał mi się skończył. Poza tym od paru dni czuję się średnio na jeża, a to też nie pomaga.
Ogórki faszerowane twarożkiem z ziołami to przepis, który nie był planowany (no szok). Pisałam Wam, iż lista świątecznych pomysłów już dawno została zamknięta, ale jakoś tak wyszło, iż się na chwilę otworzyła i od wczoraj naprawdę nie jest do ruszenia. Przystawka wyszła smaczna, ale niczego za bardzo nie urywa. Czemu? Bo to jeszcze nie jest sezon na ogórki. Postanowiłam jednak wyskoczyć z czymś w miarę wiosennym i tak oto jest. Jestem przekonana, iż sezonowe ogórki zrobią z tego naprawdę pyszna przekąskę. Przekąskę idealnie pasującą do zimnej płyty, na śniadanie, choćby na grilla.
Jeżeli chodzi o rodzaj ziół jakich użyłam to klasycznie mamy tam koperek, natkę pietruszki i szczypiorek. Dorzuciłam jeszcze kapkę suszonego czosnku niedźwiedziego, możecie z niego zrezygnować, o ile nie macie go pod ręką. Do twarożku oczywiście dodałam parę sztuk rzodkiewki. Wszystko wyszło dość orzeźwiające. Plus chrupiący ogórek. Wyszło naprawdę bardzo fajnie. Pamiętajcie, żeby wszystko porządnie doprawić.
Na dziś tyle, zabieram się zaraz za mycie okien (brat, który do mnie za parę dni przyjedzie jest spod znaku panny, więc rozumiecie). Podobno najbliższe dni mają być dość kiepskie na tego typu gimnastykę, więc zrobię to dziś, dziś jest pięknie. Zimno, ale jednak pięknie.
Jeżeli chcecie jeszcze zobaczyć na blogu ostatni świąteczny post, zajrzyjcie do mnie jutro lub pojutrze. Będzie trochę warstwowo, trochę rzodkiewkowo. Może się tym zainspirujecie.
Do zaś, ciao.
Składniki:
4 ogórki gruntowe
125 g białego sera
4 rzodkiewki
1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki
1 łyżeczka poszatkowanego koperku
1 łyżeczka poszatkowanego szczypiorku
pół łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól
pieprz
kiełki do przybrania
Do miski wsypujemy zioła, startą na największych oczkach umytą rzodkiewkę, ser, jogurt, mieszam do połączenia składników. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Ogórki obieramy, każdy kroimy na 4-5 części (w zależności od tego jakiej wysokości chcecie przystawkę). Wydrążamy je małą łyżeczką lub urządzeniem do wycinania gniazd nasiennych z jabłek i gruszek (ja właśnie tym czymś bardzo ułatwiłam sobie sprawę).
Ogórki wykładamy na talerz, doprawiamy je solą i pieprzem. W zagłębienia wkładamy twarożek (ja robiłam to dzięki rękawa cukierniczego), całość ozdabiamy kiełkami lub rzeżuchą.
Ogórki faszerowane twarożkiem z ziołami najsmaczniejsze są od razu po zrobieniu.