Odpowiednia dobrana odzież stanowi podstawowe wyposażenie pracowników lokalów gastronomicznych. Powinna być praktyczna i komfortowa w codziennym funkcjonowaniu. Wyjaśniamy, jakie rodzaje odzieży gastronomicznej cieszą się największą popularnością.
Ubrania gastronomiczne – higiena i bezpieczeństwo
Wbrew pozorom nakrycia głowy i fartuchy stosowane przez kucharzy to nie chwyty marketingowe mające przyciągać klientów. Odzież gastronomiczna z BHP-Gabi cechuje się olbrzymią funkcjonalnością, a jej wpływ na higienę pracy jest nieoceniony. Jej stosowanie minimalizuje ryzyko zanieczyszczenia żywności, z którą stykają się pracownicy różnego rodzaju restauracji. Ubrania gastronomiczne powinny zapewniać oddychalność i odpowiednie wchłanianie wilgoci. Ponadto mają gwarantować bezpieczeństwo i komfort poruszania się kucharzy. Podobnie jak w innych branżach efektywny lokal gastronomiczny wymaga stworzenia ergonomicznych warunków do pracy. Dlatego wysokiej klasy odzież, która ma istotny wpływ na wydajność wykonywanych czynności.
Rodzaje odzieży gastronomicznej
Ubrania gastronomiczne mogą występować w wielu formach, a każda z nich ma na celu ochronę innego obszaru ciała kucharzy. Do najpopularniejszych rodzajów odzieży stosowanej w kuchniach należą:
- czapki – nakrycia głowy szefów kuchni stanowią charakterystyczny element ubioru kucharzy. Są noszone ze względów konieczności zachowania maksymalnej higieny. Powinny zapewniać wysokiej wchłanianie wilgoci i oddychalność.
- fartuchy – zapewniają ochronę przed gorącymi produktami, sprawdzają się podczas obsługi piekarnika lub grilla.
- spodnie kucharskie – mają gwarantować swobodę poruszania i bezpieczeństwo. Powinny zawierać gumkę w pasie, która uniemożliwia ich obsuwanie się.
- bluzy – poza ochroną górnej części ciała nie powinny krępować ruchów. Warto stawiać na funkcjonalne modele z dodatkowymi kieszonkami.