Można pokusić się o stwierdzenie, iż jest to dość odważne połączenie, ale w chwili gdy jej spróbujesz, będziesz wiedział, iż jest to idealna opcja na śniadanie z truskawkami. Wykorzystaj czas, w którym sezon na truskawki jest w pełni i przy okazji owoce są tańsze, by móc przygotować jajecznicę w nietypowej postaci. Jajecznica z truskawkami to danie, które pozytywnie cię zaskoczy. Jak ją zrobić i dlaczego to dobra opcja?
Przepisy na śniadania potrafią zaskakiwać. jeżeli ma to być pożywne i smaczne danie, to najczęściej wybierana jest jajecznica. Z pewnością, przyzwyczaiłeś się do tego, iż można ją spożywać z wieloma dodatkami. Najczęściej są one wytrawne i przeważa tu mięso i wędliny, ale coraz częściej dodaje się również grzyby czy owoce. A skoro o owocach mowa, z racji iż trwa sezon na truskawki, to warto sięgnąć po dość nietypowe połączenie. Jajecznica z truskawkami to danie, które z pewnością dość często będzie się pojawiać w twoim letnim menu.
Jajecznica z truskawkami, czyli owocowo-jajeczne połączenie na letnie śniadanie
Sezon truskawek to wiele możliwości, jeżeli chodzi o dania. Jednak jajecznica z truskawkami, to dość odważne połączenie, na które zdecyduje się kilka osób. A naprawdę warto.
Kremowa jajecznica składająca się z pulchnej masy jajecznej i delikatnie podsmażonych truskawek tworzy niezwykłe połączenie słodkiego i słonego smaku. Ta niekonwencjonalna kombinacja dodaje świeżości i orzeźwiającego charakteru tradycyjnej jajecznicy. Kolorowe, soczyste truskawki dodają nuty owocowego smaku i wizualnego uroku, czyniąc to danie atrakcyjnym zarówno dla podniebienia, jak i dla oka. Jajecznica z truskawkami to doskonałe danie na letnie poranki, które zachwyci smakoszy, poszukujących nowych doznań kulinarnych.
Truskawki. Fot. Pexels
Jajecznica z truskawkami – przepis
Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, a ty nie wiesz co zrobić z truskawkami? Sięgnij po sprawdzoną recepturę na pożywne śniadanie. Będzie smacznie, zdrowo i kolorowo.
Składniki:
- 150 g truskawek,
- 3 jajka,
- sól i pieprz,
- szczypiorek,
- odrobina masła.
Jajecznica – Pyszności; Fot. Canva
Sposób przygotowania:
- Umyj truskawki, pozbądź się szypułek i pokrój na cztery części.
- Na patelni rozgrzej masło, wbij jajka i podsmażaj, przyprawiając solą i pieprzem.
- Wrzuć truskawki do jajek i wymieszaj.
- Usmażoną jajecznicę przełóż na talerz i posyp posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!