
Odlewanie wrzątku po gotowaniu ziemniaków do zlewu jest bardzo często stosowaną praktyką. kilka osób wie jednak, iż czynność ta może być opłakana w skutkach. Sprawdź, czym grozi wylewanie wrzącej wody po ziemniakach do zlewu i dowiedz się, jak robić to bezpieczniej.
Czym grozi wylewanie wrzątku do zlewu?
Mogłoby się wydawać, iż zlew kuchenny jest odporny na wysokie temperatury. Po części jest to prawda, zarówno zlew, jak i rury powinny być przystosowane do kontaktu z gorącą wodą, ale w praktyce nie zawsze tak jest. Zbyt wysoka temperatura wody może powodować odbarwienia, szczególnie w przypadku zlewów wykonanych z delikatniejszych i bardziej wrażliwych materiałów. Ponadto woda o temperaturze powyżej 80 stopni Celsjusza może odkształcać i deformować rury, co w niektórych przypadkach może prowadzić choćby do ich pękania.

Jak robić to poprawnie?
Nie musisz całkowicie zaprzestawać odcedzania ziemniaków do zlewu w trosce o swoje rury. Zamiast tego na kilka sekund przed ich odlaniem odkręć zimną wodę w kranie i pozostaw odkręconą podczas wylewania wrzątku do zlewu. Dzięki temu prostemu zabiegowi temperatura wody spływającej do rur zdąży obniżyć się do bezpiecznej wartości, a ty odcedzisz ziemniaki bez stresu i zbędnego ryzyka.