Odkrywali tajniki tradycyjnego śląskiego deseru czyli Szpajzy

doxa.fm 7 godzin temu
Fot. Radio Doxa

A wszystko to odbywało się w Muzeum Wsi Opolskiej, gdzie podczas warsztatów kulinarnych uczestnicy uczyli się jak przygotować przysmak, który od lat króluje na śląskich stołach. Szpajza cytrynowa to deser przygotowywany z jajek kurzych. Jest to rodzaj kremu łączonego z żelatyną, który charakteryzuje się delikatną, puszystą konsystencją, przypominającą gładką, kremową piankę.

– To pomysł żony, żeby nauczyć się tego tradycyjnego deseru, który pamięta z dzieciństwa – mówi Marek, uczestnik warsztatów. – Przepis jest dość prosty, więc myślę, iż się uda go zrobić.

– To jest mój powrót do dzieciństwa, bo jak byłam małą dziewczynką, to w mojej rodzinie robiono takie tradycyjne desery – mówi Anna uczestniczka kursu. – Teraz jesteśmy tuż przed Komunią Świętą, a ja właśnie na Komunii miałam ten deser, więc chciałabym, żeby u mojej córki też się pojawił. Sentyment mnie naszedł, gdy usłyszałam w radiu, iż można się na taki kurs zapisać, więc przyjechaliśmy. Może uda nam się zrobić własną Szpajzę cytrynową.

– Najpierw ubijaliśmy białko, kręciliśmy kogel-mogel z żółtka z cukrem i teraz łączymy delikatnie te składniki. W międzyczasie rozpuściliśmy żelatynę na soku z cytryny – wymienia Maria Maciak, twórczyni lidowa. – Te składniki łączymy, przelewamy do pojemniczków i wstawiamy do lodówki dla stężenia deseru.

– Bardzo lubię spędzać czas w kuchni. Chciałbym żeby córka zobaczyła, iż można w ten sposób razem spędzać czas. Uważam, iż to interesująca opcja przygotowana przez Muzeum Wsi Opolskiej – mówi Piotr, który na warsztaty przyjechał z żoną i córką aż z Wrocławia.

Przypomnijmy, 17 września 2021 roku Szpajza cytrynowa została wpisana na listę produktów tradycyjnych województwa opolskiego w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze jako Citron śpajza.

Więcej na ten temat:

Galeria zdjęć:

Idź do oryginalnego materiału