Odkroić kawałek czy wyrzucić całość? Czy można jeść spleśniałe jedzenie? Dietetyk mówi wprost

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Odkrojenie spleśniałego fragmentu nic nie da w walce z pleśnią - Pyszności; Fot. Adobe Stock


Spleśniałe jedzenie i styczność z nim wywołuje u wielu osób ciarki i mdłości, inni po prostu usuwają zepsuty fragment, by uratować resztę produktu. Czy faktycznie trzeba wyrzucać całość, czy wystarczy pozbyć się nadpsutego kawałka? Znany dietetyk tłumaczy, jak postępować z pleśnią, która pojawia się na żywności.

Odkroić fragment czy wyrzucić? Czy można jeść spleśniałe jedzenie?

Michał Wrzosek, dietetyk kliniczny i trener sportowy znany szerszej publiczności z działalności w mediach społecznościowych, opublikował wideo, w którym dosadnie tłumaczy, dlaczego powinno się wyrzucać spleśniałe jedzenie.

Pleśń jest rodzajem grzyba, który rośnie na jedzeniu pod wpływem wilgoci. Taka zwykła pleśń, która pojawi się na kawałku pieczywa, może zawierać bardzo szkodliwe mykotoksyny. Więc jeżeli masz jedzenie z pleśnią, nie wąchaj go, bo to może powodować problemy z oddychaniem. Nie usuwaj spleśniałego kawałka, tylko żeby dbać o swoje zdrowie, wyrzuć cały produkt

– tłumaczy dietetyk.

Wspomniane przez niego toksyczne mikotoksyny (mykotoksyny) znajdują się nie tylko w tej widocznej gołym okiem pleśni. Warto wiedzieć, iż strzępki grzybni przerastają produkty naprawdę głęboko. Dlatego też, mimo usunięcia spleśniałego fragmentu jedzenia, w produkcie pozostają grzybnia wgłębna oraz jej metabolity, czyli mikotoksyny. Co więcej, mitem jest, iż obróbka termiczna może „zabić” pleśń. Gotowanie, smażenie czy pieczenie nie sprawi, iż produkt nada się do spożycia – pleśń nie ulega zniszczeniu w wyższych temperaturach.

Przeczytaj także: 9 miejsc w kuchni, o których zapominamy podczas sprzątania. Czai się w nich chorobotwórcza pleśń

Odkrojenie spleśniałego fragmentu nic nie da w walce z pleśnią – Pyszności; Fot. Adobe Stock

Co zrobić po zjedzeniu spleśniałego chleba? Objawy zatrucia pleśnią

Mykotoksyny, inaczej mikotoksyny to toksyny grzybów pleśniowych. Obecne w żywności i dostarczane do organizmu mogą powodować wiele szkód, m.in.:

  • wpływają na uszkodzenia wątroby,
  • wpływają na powstawanie obrzęków płuc,
  • uszkadzają skórę i błony śluzowe,
  • stanowią czynnik ryzyka rozwoju chorób nowotworowych (m.in. nowotwory wątroby czy przełyku).

Co się stanie po zjedzeniu spleśniałego jedzenia? jeżeli nie zdarza się to często, a spożyta ilość zepsutego jedzenia nie jest duża, to w najlepszym przypadku nie będzie to miało większego wpływu na organizm, ale może spowodować nieprzyjemne dolegliwości pochodzące z układu pokarmowego, jak: bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunki. Natomiast najgorszy scenariusz przewiduje, iż przez spożycie pleśni razem z jedzeniem nabawić się można mikotoksykozy, czyli ostrego lub przewlekłego zatrucia, które może doprowadzić do rozwoju wielu chorób, a w skrajnych przypadkach choćby do śmierci.

Dlaczego ser pleśniowy nie jest szkodliwy dla zdrowia?

Ser pleśniowy nie szkodzi, ale spleśniały już tak? Rzecz tkwi w rodzaju pleśni – nie wszystkie są szkodliwe. Do produkcji serów (czy np. win) wykorzystywana jest pleśń szlachetna. Ta w połączeniu z podpuszczką sprawia, iż ser jest smaczny i nie zagraża zdrowiu.

Wypróbuj nasz przepis na chleb z patelni bez jajek i żmudnego wyrabiania ciasta. Więcej znajdziesz na naszym kanale na YouTube:

Idź do oryginalnego materiału