Odchudza, oczyszcza, poprawia nastrój. Możesz ją zrobić o każdej porze roku. Wypróbuj przepis na kardamonówkę

stronazdrowia.pl 1 tydzień temu
Kardamon jest jedną z najdroższych przypraw świata, a przy tym posiada wiele cennych adekwatności leczniczych. Wspiera odporność, łagodzi objawy infekcji, wspomaga odchudzanie, a także działa antydepresyjnie i zwiększa libido. Nalewka z kardamonu skutecznie rozgrzeje w chłodne dni, poprawi humor, usprawni trawienie i pomoże wyleczyć przeziębienie lub grypę. Można ją także stosować zewnętrznie na opryszczkę, afty i łupież. Wypróbuj prosty przepis na kardamonówkę!

Spis treści

  • Przepis na kardamonówkę, czyli nalewkę z kardamonu oraz jej dawkowanie
  • Właściwości zdrowotne nalewki z kardamonu
  • Przeciwwskazania do stosowania nalewki z kardamonu

Przepis na kardamonówkę, czyli nalewkę z kardamonu oraz jej dawkowanie

Kardamon malabarski (Elettaria cardamomum) pochodzi z Indii, gdzie jest znaną i cenioną przyprawą, a w Polsce można go zakupić w postaci zmielonych ziaren, ziaren łuskanych lub całych owoców skrywających w jasnozielonych torebkach drobne, brązowe nasiona.

Kardamon jest jedną z najdroższych przypraw świata, zaraz obok szafranu i wanilii. karolekzroztocza, Jaspreet Kalsi/pixabay.com

Zmielone ziarna gwałtownie tracą swoje adekwatności lecznicze, dlatego lepiej jest kupować całe owoce i wydobywać z nich ziarna lub całe ziarna już wyłuskane, a mielić je dopiero przed użyciem. W taki właśnie sposób należy przygotować nalewkę z kardamonu. Wtedy będziemy mieć pewność, iż alkohol wydobędzie wszystkie wartościowe składniki z ziaren kardamonu, dzięki którym nalewka będzie działać leczniczo.

Przepis na kardamonówkę, czyli nalewkę z kardamonu oraz jej dawkowanie

Kardamon malabarski (Elettaria cardamomum) pochodzi z Indii, gdzie jest znaną i cenioną przyprawą, a w Polsce można go zakupić w postaci zmielonych ziaren, ziaren łuskanych lub całych owoców skrywających w jasnozielonych torebkach drobne, brązowe nasiona.

Kardamon jest jedną z najdroższych przypraw świata, zaraz obok szafranu i wanilii. karolekzroztocza, Jaspreet Kalsi/pixabay.com

Zmielone ziarna gwałtownie tracą swoje adekwatności lecznicze, dlatego lepiej jest kupować całe owoce i wydobywać z nich ziarna lub całe ziarna już wyłuskane, a mielić je dopiero przed użyciem. W taki właśnie sposób należy przygotować nalewkę z kardamonu. Wtedy będziemy mieć pewność, iż alkohol wydobędzie wszystkie wartościowe składniki z ziaren kardamonu, dzięki którym nalewka będzie działać leczniczo.

Do przygotowania kardamonówki będziemy potrzebować następujących składników:

  • 15 g ziaren kardamonu,
  • 3 cytryny,
  • 3 l spirytusu nalewkowego o 60 proc. zaw. alk.,
  • 3 łyżki miodu (opcjonalnie).

Jak przygotować nalewkę z kardamonu?

  1. Ziarna kardamonu rozgnieść w moździerzu, nie musi być na pył.
  2. Rozdrobniony kardamon przełożyć do szklanego słoja i zalać alkoholem oraz sokiem z cytryn.
  3. Słój szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe i ciemne miejsce na ok. 2 tygodnie.
  4. Po tym czasie nalewkę przecedzić przez drobne sito lub gazę. Opcjonalnie dodać miód i wymieszać aż do rozpuszczenia się go w płynie.
  5. Następnie rozlać do butelek i odstawić jeszcze na 3 miesiące.
  6. Pić 3 razy dziennie po 5 ml. Stosować na wzmocnienie odporności i pracy serca, a także w czasie infekcji i objawów takich, jak kaszel i katar.

Dr Henryk Różański zaleca stosowanie nalewki (w wersji bez dodatku miodu) nie tylko wewnętrznie do picia, ale również zewnętrznie, do przemywania opryszczki, pleśniawek, a także wcierania we włosy i skórę głowy przy łupieżu i łysieniu.

Idź do oryginalnego materiału