Odchudza, oczyszcza, poprawia nastrój. Możesz ją zrobić o każdej porze roku. Wypróbuj przepis na kardamonówkę
Spis treści
- Przepis na kardamonówkę, czyli nalewkę z kardamonu oraz jej dawkowanie
- Właściwości zdrowotne nalewki z kardamonu
- Przeciwwskazania do stosowania nalewki z kardamonu
Przepis na kardamonówkę, czyli nalewkę z kardamonu oraz jej dawkowanie
Kardamon malabarski (Elettaria cardamomum) pochodzi z Indii, gdzie jest znaną i cenioną przyprawą, a w Polsce można go zakupić w postaci zmielonych ziaren, ziaren łuskanych lub całych owoców skrywających w jasnozielonych torebkach drobne, brązowe nasiona.
Zmielone ziarna gwałtownie tracą swoje adekwatności lecznicze, dlatego lepiej jest kupować całe owoce i wydobywać z nich ziarna lub całe ziarna już wyłuskane, a mielić je dopiero przed użyciem. W taki właśnie sposób należy przygotować nalewkę z kardamonu. Wtedy będziemy mieć pewność, iż alkohol wydobędzie wszystkie wartościowe składniki z ziaren kardamonu, dzięki którym nalewka będzie działać leczniczo.
Przepis na kardamonówkę, czyli nalewkę z kardamonu oraz jej dawkowanie
Kardamon malabarski (Elettaria cardamomum) pochodzi z Indii, gdzie jest znaną i cenioną przyprawą, a w Polsce można go zakupić w postaci zmielonych ziaren, ziaren łuskanych lub całych owoców skrywających w jasnozielonych torebkach drobne, brązowe nasiona.
Zmielone ziarna gwałtownie tracą swoje adekwatności lecznicze, dlatego lepiej jest kupować całe owoce i wydobywać z nich ziarna lub całe ziarna już wyłuskane, a mielić je dopiero przed użyciem. W taki właśnie sposób należy przygotować nalewkę z kardamonu. Wtedy będziemy mieć pewność, iż alkohol wydobędzie wszystkie wartościowe składniki z ziaren kardamonu, dzięki którym nalewka będzie działać leczniczo.
Do przygotowania kardamonówki będziemy potrzebować następujących składników:
- 15 g ziaren kardamonu,
- 3 cytryny,
- 3 l spirytusu nalewkowego o 60 proc. zaw. alk.,
- 3 łyżki miodu (opcjonalnie).
Jak przygotować nalewkę z kardamonu?
- Ziarna kardamonu rozgnieść w moździerzu, nie musi być na pył.
- Rozdrobniony kardamon przełożyć do szklanego słoja i zalać alkoholem oraz sokiem z cytryn.
- Słój szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe i ciemne miejsce na ok. 2 tygodnie.
- Po tym czasie nalewkę przecedzić przez drobne sito lub gazę. Opcjonalnie dodać miód i wymieszać aż do rozpuszczenia się go w płynie.
- Następnie rozlać do butelek i odstawić jeszcze na 3 miesiące.
- Pić 3 razy dziennie po 5 ml. Stosować na wzmocnienie odporności i pracy serca, a także w czasie infekcji i objawów takich, jak kaszel i katar.
Dr Henryk Różański zaleca stosowanie nalewki (w wersji bez dodatku miodu) nie tylko wewnętrznie do picia, ale również zewnętrznie, do przemywania opryszczki, pleśniawek, a także wcierania we włosy i skórę głowy przy łupieżu i łysieniu.