Od zup i sosów, przez risotto po zapiekanki z grzybami - kulinarna wyobraźnia Ewy Wachowicz nie ma granic

styl.interia.pl 1 tydzień temu
Zdjęcie: Polsat


Sezon na grzyby rozpoczął się na dobre. Uwielbiam je zbierać - to nie tylko relaks w lesie, ale też świetna okazja, żeby potem w kuchni poszaleć. Istnieje dużo rodzajów grzybów, a możliwości przygotowywania potraw z ich udziałem nieskończenie wiele. Od zup, sosów, przez risotto, po zapiekanki – każdy wybierze coś dla siebie. No i ten zapach!


W polskich lasach można znaleźć sporo różnych gatunków grzybów, a każdy ma swój wyjątkowy smak i zastosowanie. Popularne są borowiki, zwane prawdziwkami, które świetnie nadają się do sosów i zup. Podgrzybki i koźlarze też są częstym łupem grzybiarzy, który idealne nadaje się do suszenia czy marynowania. Nie można zapomnieć o maślakach, które łatwo rozpoznać po śliskiej skórce, czy rydzach.


Zupa grzybowa


Na początek obowiązkowa pozycja jesienią - zupa grzybowa. Będzie aromatyczna, dodatkowo podkręcona koniakiem. Podczas gotowania alkohol odparuje, a smak pozostanie.Reklama


Składniki:
1 kg prawdziwków i podgrzybków1 łyżka masła1 kieliszek koniaku1½ l wywaru jarzynowegosólpieprz200 ml śmietanynatka pietruszkigrzanki
Opis przygotowania:
Grzyby oczyścić szczoteczką i pokroić na kawałki. Przełożyć do garnka i przesmażyć na maśle.Podlać koniakiem, odparować. Następnie zalać ciepłym wywarem. Wszystko razem zagotować pod przykryciem. Zabielić śmietaną, zahartowaną odrobiną gorącej zupy. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.Na talerzu udekorować natką pietruszki. Podawać z grzankami (całe kromki).


Sos grzybowy


Po wycieczce do lasu i udanych zbiorach, prawie zawsze przynajmniej część grzybów przeznaczam na zrobienie sosu. Uwielbiam go! Sos można traktować jako uzupełnienie wielu dań. Da się go łączyć z makaronem, polewać nim placki ziemniaczane albo zajadać się solo z chlebem.


Składniki:
½ kg leśnych grzybów2 łyżki masła klarowanego2 szalotki sólpieprz½ szklanki śmietanki 30-36%natka pietruszki
Opis przygotowania:
Grzyby oczyścić i pokroić. Szalotki obrać i posiekać w piórka. Zeszklić na maśle.Dodać grzyby, posolić i usmażyć. Zalać śmietanką. Wymieszać i poddusić. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Odparować. Dorzucić posiekaną natkę pietruszki.


Zapiekanka makaronowa z kurkami


Jeśli nie jest wystarczająco wilgotno i trudno o podgrzybki, kozaki czy prawdziwki, to kurki z reguły są dostępne. Poniżej przepis na zapiekankę makaronową z kurkami właśnie.


Składniki:
300 g makaronu penne250 g kurek150 g sera cheddar1 cebula2 ząbki czosnku200 ml śmietanki 30%100 ml wina białego wytrawnego sólpieprzmasło klarowane do smażeniagałązki tymianku
Opis przygotowania:
Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zezłoci, dorzucić pokrojony w plasterki czosnek i już tylko chwilę podsmażać. Dodać pokrojone grzyby, wymieszać i lekko podsmażyć. Podlać winem. Gdy alkohol odparuje, przyprawić solą i pieprzem. Wlać śmietankę. Wymieszać i zredukować.Makaron ugotować al dente. Odcedzić i przełożyć na patelnię z sosem. Wymieszać i przyprawić gałązkami tymianku.Przełożyć wszystko do żaroodpornego naczynia lub pozostawić na patelni jeżeli mamy taką z odpinaną rączką. Na wierzch zetrzeć ser cheddar.Naczynie z makaronem i kurkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekać aż ser się przypiecze.Przed podaniem udekorować gałązkami rozmarynu.


Risotto z prawdziwkami


Składniki:
2 szklanki ryżu do risotto200 g prawdziwków1 cebula2 kieliszki białego wytrawnego wina1 l bulionu warzywnego100 g parmezanu1 pęczek natki pietruszki2 gałązki tymiankusólpieprzoliwa i masło do smażenia
Opis przygotowania:
Na dużą głęboką patelnię (może być też garnek o grubym dnie) wlać dwie łyżki oliwy i daćłyżkę masła. Wsypać drobno posiekaną cebulę i przez chwilę dusić na małym ogniu. Dodać drobno posiekany czosnek i dusić dalej - tak, by zawartość patelni się nie przyrumieniła.Gdy cebula zmięknie, podkręcić ogień i wsypać ryż. Na dość dużym ogniu podsmażać ziarenka do momentu, aż staną się szkliste.Wlać wino, wymieszać. Zmniejszyć ogień - mieszając od czasu do czasu. Gdy ryż wchłonie wino, dolać pół szklanki wywaru jarzynowego (koniecznie musi być gorący, by nie zgasić gotowania). Wymieszać. Gdy płyn się wchłonie, dolać kolejną porcję i robić tak do momentu, aż ryż będzie miękki (ok. 15 minut). W tym czasie na osobnej patelni podsmażyć na łyżce masła pokrojone prawdziwki (dość duże kawałki). Doprawić solą, pieprzem i świeżym tymiankiem (same listki). Gdy ryż się ugotuje (powinien być al dente) zdjąć patelnię z ognia, dodać usmażone grzyby, łyżkę masła i starty parmezan. Wymieszać i przykryć, zostawić pod przykryciem na ok. 2 minuty. Dodać pokrojoną natkę pietruszki. Podawać na głębokim talerzu, udekorować płatkami parmezanu i natką pietruszki.


Roladki z cukinii z sosem grzybowym


Na sam koniec przepis na roladki z cukinii z sosem grzybowym. Ja miałam pod ręką kurki, ale równie dobrze sprawdzą się inne grzyby leśne lub pieczarki.


Składniki:
2 cukinie400 g mięsa mielonego ½ szklanki kaszy jęczmiennej1 cebula2 ząbki czosnku1 jajko2 łyżki bułki tartejnatka pietruszkisólpieprz
Sos grzybowy:
500 g kurek1 cebula1 łyżka masła400 g śmietany 30%natka pietruszki
Opis przygotowania:
Kaszę podsmażyć w garnku na odrobinie masła, zalać wodą (dwa palce nad kaszą).Ugotować do miękkości na małym ogniu i zostawić do wystudzenia.Mięso mielone dokładnie wymieszać z pokrojoną drobno cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, bułką tartą, natką pietruszki i kaszą. Doprawić solą i pieprzem.Cukinie pokroić wzdłuż w długie cienkie plastry (można to zrobić maszynką do krojenia wędlin, jeżeli tylko taką mamy w domu).Na skraju każdego plastra położyć nieco farszu, zwinąć w ruloniki. By się trzymały, spiąć wykałaczką. Ułożyć na sicie do gotowania na parze i wstawić nad gorącą kąpiel wodną.Gotować na parze przez 30-40 minut.Cebulę i grzyby podsmażyć na patelni na maśle i zalać śmietaną. Odparować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tuż przed podaniem dodać posiekaną natkę pietruszki.
Grzybobranie to nie tylko świetny sposób na spędzenie czasu w naturze, ale też możliwość wzbogacenia kuchni o wyjątkowe smaki prosto z lasu. Wystarczy "uzbroić się" w koszyk i odrobinę cierpliwości, a kulinarne inspiracje same się znajdą. Jak sami widzicie powyżej!
Idź do oryginalnego materiału