Od TikToka do twojej szklanki. Przepis na fenomenalną kawę po koreańsku z 4 składników. Zobacz, jak zrobić dalgona coffee

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Anna Daniluk


Kawa dalgona coffee była hitem w czasie pandemicznego lockdownu. Wystarczyło mieć trzy składniki plus wodę i można było zrobić banalnie prosty w wykonaniu deser ze składników dostępnych w domowej spiżarni. W lecie polecamy przygotować dalgona coffee na zimno z kostkami lodu. Podpowiadamy, jak zrobić pyszną kawę po koreańsku.

Przepis na dalgona coffee

Liczba porcji: Dla 1 osoby.
Czas przygotowania: 5 minut.
Stopień trudności: bardzo łatwy.

Składniki:

  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej,
  • 50 ml gorącej wody,
  • 1 łyżka cukru białego kryształu,
  • 1 szklanka mleka.

Jak zrobić dalgona coffee krok po kroku?

Przygotowanie:

  1. Łyżkę kawy rozpuszczalnej trzeba wsypać do wysokiego naczynia, dolać gorącą wodę i dosypać cukier.
  2. Za pomocą blendera manualnego lub miksera należy ubić przez około 2 minuty, aż powstanie puszysty i lekki krem kawowy.
  3. Mleko należy podgrzać w garnku i przelać do szklanki.
  4. Następnie na mleku trzeba ułożyć ubitą kawę.
  5. Dalgona coffee jest gotowa do podania.

Dalgona coffee na zimno

Napój można przygotowywać na ciepło lub na zimno. Przypominamy przepis na wersję podstawową. W upalne dni można pominąć podgrzewanie mleka i dorzucić do niego kostkę lodu. Dalgona coffee może być też przygotowana bez cukru. Wtedy można sięgnąć po ksylitol lub erytrytol.

Dalgona cofee – inspiracja do innych deserów

Co ciekawe, gwałtownie pojawiły się kolejne wariacje na temat smaku dalgona coffee. W ten sposób powstały dalgona matcha na bazie zielonej herbaty w proszku lub dalgona kakao, czyli ubite na puszysty krem kakao w proszku. Domowi cukiernicy zaczęli też przygotowywać wyjątkowy w smaku sernik dalgona coffee.

Sprawdź także: Ciasto cappuccino dla kawoszy. Zobacz prosty przepis na ciasto bez pieczenia. Świetny deser dla miłośników tiramisu

Od TikToka do twojej szklanki. Przepis na fenomenalną kawę p...

+6 Zobacz galerię

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału