Przepis na dalgona coffee
Liczba porcji: Dla 1 osoby.
Czas przygotowania: 5 minut.
Stopień trudności: bardzo łatwy.
Składniki:
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej,
- 50 ml gorącej wody,
- 1 łyżka cukru białego kryształu,
- 1 szklanka mleka.
Jak zrobić dalgona coffee krok po kroku?
Przygotowanie:
- Łyżkę kawy rozpuszczalnej trzeba wsypać do wysokiego naczynia, dolać gorącą wodę i dosypać cukier.
- Za pomocą blendera manualnego lub miksera należy ubić przez około 2 minuty, aż powstanie puszysty i lekki krem kawowy.
- Mleko należy podgrzać w garnku i przelać do szklanki.
- Następnie na mleku trzeba ułożyć ubitą kawę.
- Dalgona coffee jest gotowa do podania.
Dalgona coffee na zimno
Napój można przygotowywać na ciepło lub na zimno. Przypominamy przepis na wersję podstawową. W upalne dni można pominąć podgrzewanie mleka i dorzucić do niego kostkę lodu. Dalgona coffee może być też przygotowana bez cukru. Wtedy można sięgnąć po ksylitol lub erytrytol.
Dalgona cofee – inspiracja do innych deserów
Co ciekawe, gwałtownie pojawiły się kolejne wariacje na temat smaku dalgona coffee. W ten sposób powstały dalgona matcha na bazie zielonej herbaty w proszku lub dalgona kakao, czyli ubite na puszysty krem kakao w proszku. Domowi cukiernicy zaczęli też przygotowywać wyjątkowy w smaku sernik dalgona coffee.
Sprawdź także: Ciasto cappuccino dla kawoszy. Zobacz prosty przepis na ciasto bez pieczenia. Świetny deser dla miłośników tiramisu
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: