Francuzi traktują kuchnię jak swoją oazę, dlatego mają wiele sprytnych trików na zabezpieczanie produktów spożywczych w taki sposób, aby te przez długi czas były smaczne i świeże. Warto się na nich wzorować, zwłaszcza w kwestii przechowywania masła. Ty też zawsze wkładałeś go do lodówki?
To wielki błąd, przez który traci swój aromat, smak, jest twarde jak lodowiec i, co najgorsze, zwykle trzeba czekać pół godziny aż rano rozmrozi się, aby udało się posmarować nim pieczywo. Jest znacznie lepsze miejsce, w którym można go trzymać, aby było świeże i miękkie przez 2 tygodnie.
Może cię zainteresować: Kabinę prysznicową myję resztkami z obiadu. Jest czysta, jak łza
Jak przechowywać masło, aby zachowało świeżość przez 2 tygodnie? Ten trik stosują Francuzi
Francuzi bardzo często wykorzystują masło w potrawach, m.in. do przygotowania ciasta na croissanty czy jako składnika puree. Nikt nie zna więc lepszych trików niż oni na jego przechowywanie. Aby przez długi czas pozostało miękkie i zachowało swój wspaniały smak, stosują oni tzw. metodę wodnej maselnicy.
Przechowywanie masła w wodnej maselnicy polega na tym, iż zostaje ono zanurzone w misie wypełnionej zimną wodą, która tworzy dla niego naturalną barierę ochronną (warto ją wymieniać co 2-3 dni).
Dzięki temu produkt nie jest narażony na wpływ czynników zewnętrznych tj.: powietrze, bakterie czy aromaty z zewnątrz. Pozostaje więc świeże i wilgotne przez okres 1,5-2 tygodni.
Czytaj również: Weź z łazienki i przetrzyj meble. Nie zobaczysz kurzu przez wiele dni
Dlaczego przechowywanie masła w lodówce jest złym pomysłem? Powodów jest wiele
Przechowywanie masła w lodówce to okropny pomysł z wielu powodów. Po pierwsze, mocno schłodzone masło staje się bardzo zbite. jeżeli więc odpowiednio wcześnie go nie wyciągniesz, smarowanie chleba czy bułki nim może być bardzo uciążliwe i prowadzić do rozrywania pieczywa podczas prób rozsmarowywania go.
Zimne masło nie ma też tylu walorów, bo przesiąka zapachem innych produktów w lodówce m.in. cebulą czy kiełbasą, przez co nie jest już tak dobre. Szczególnie smakosze, którym zależy na typowo maślanym smaku powinni tego unikać. Wystrzegaj się także krojenia masła nożem, który wcześniej dotykał innych produktów, bo tak przenosisz bakterie.
Zobacz też:
Tu znajdziesz najwięcej borowików. Lubią nietypowe towarzystwo
Dodaj szczyptę do herbaty. Przeziębienie nie złapie cię przez całą zimę
Grzejnik nie daje ciepła? Ten prosty sposób rozwiąże problem














