Oceny w gwiazdkach zdrowia: dlaczego naukowcy twierdzą, iż czas je ponownie rozważyć

biegowelove.pl 3 godzin temu

Teraz naukowcy z Uniwersytetu w Auckland twierdzą, iż Nowa Zelandia może pójść dalej, zachęcając firmy spożywcze do zapewniania zdrowszych produktów.

Tak wynika z badania opublikowanego w czasopiśmie Medycyna BMCKiwi przeprowadziło badanie analityczne około 18 000 pakowanych produktów od 35 firm w ciągu pierwszych pięciu lat obowiązywania systemu ratingowego.

Badanie wykazało, iż produkty uzyskały średnio 2,7 na pięć punktów – zgodnie z wynikami poprzednich badań prowadzonych w kraju i za granicą – a poprawa w tym okresie była jedynie niewielka.

Poprawa ta wynosi zaledwie 0,08 punktu na pięć, czyli ocenę zwykle przyznawaną świeżym owocom i warzywom.

reklamaReklamuj się w NZME.

Częściowo wynika to z niższej zawartości cukru całkowitego – który występuje głównie w produktach zbożowych i słodyczach – a także w firmach produkujących zamienniki mięsa, sosy i tłuszcze.

Autorzy odkryli, iż inne niezdrowe składniki odżywcze, takie jak sód i tłuszcze nasycone, pozostały w dużej mierze niezmienione.

Dr Leanne Young, główna autorka badania, stwierdziła, iż ​​wzrost zaobserwowany w ciągu pięciu lat jest krokiem we adekwatnym kierunku, ale „jest mało prawdopodobne, aby miał wpływ na poprawę diety Nowozelandczyków”.

Ona i jej współautorzy argumentowali, iż w tej chwili potrzebne są dalsze działania organów regulacyjnych, w tym egzekwowanie zasad etykiet, ale także wyznaczane przez rząd cele w zakresie zmiany składu oraz podatek nałożony na przemysł napojów słodkich, taki jak wprowadzony w Wielkiej Brytanii.

Około ośmiu na dziesięciu konsumentów w Nowej Zelandii bierze pod uwagę gwiazdki zdrowotne umieszczane na produktach pakowanych w ich supermarkecie, przy podobnym odsetku respondentów, którzy twierdzą, iż całkowicie lub częściowo ufają systemowi.

Dodała: „Badanie wykazało, iż ma to wpływ na otyłość wśród dziewcząt w wieku od 10 do 11 lat, przy czym największy spadek zaobserwowano wśród dzieci najbardziej potrzebujących”.

„Szacowano, iż zapobiegnie to 5000 przypadkom otyłości w tej grupie”.

Young przytoczył także obowiązkowe w Chile etykiety ostrzegawcze na żywności bogatej w sód i cukier, a także obowiązkowe docelowe poziomy zawartości sodu w Republice Południowej Afryki i Argentynie, jako politykę opartą na dowodach, którą rząd powinien rozważyć w celu poprawy odżywiania w Nowej Zelandii.

Rzecznik ministra zdrowia dr Shane Reti, który w zeszłym roku zaproponował wycofanie klasyfikacji i całkowite ich zastąpienie, nie powiedział, jakie konkretne środki rozważa rząd.

Jednak w ciągu kilku tygodni należy spodziewać się opinii w sprawie „potencjalnych działań priorytetowych” mających na celu walkę z niedożywieniem.

Jenny Bishop, pełniąca obowiązki zastępcy dyrektora generalnego ds. bezpieczeństwa żywności w Nowej Zelandii, zauważyła, iż ​​ostatnio podniesiono oceny w postaci gwiazdek zdrowotnych, aby karać żywność i napoje zawierające wyższy procent całkowitego cukru i sodu.

reklamaReklamuj się w NZME.

Pomimo swoich wad nowe dane z badania wykazały również, iż z ocen przez cały czas korzysta około ośmiu na 10 konsumentów, przy czym podobny odsetek respondentów twierdzi, iż całkowicie lub częściowo ufa systemowi.

„To jasny sygnał dla branży spożywczej, iż popyt konsumencki jest… [the health star ratings] Istnieje i iż producenci żywności, którzy korzystają [them] „Odniesie korzyść” – powiedział biskup.

W międzyczasie nowozelandzki Urząd ds. Usług Żywnościowych współpracował z przemysłem spożywczym i sprzedawcami detalicznymi w celu poprawy dobrowolnego stosowania ocen i miał rozpocząć nową kampanię uświadamiającą, mającą na celu informowanie konsumentów o tym, jak z nich korzystać.

„Wiemy, iż ludzie prawdopodobnie już rozumieją, iż lody są mniej zdrowe niż jabłka” – powiedział Bishop.

„Ale jeżeli chcesz kupić lody, [rating] „System ma pomóc Ci dokonać zdrowego wyboru pomiędzy różnymi rodzajami lodów.”

Tymczasem dyrektor naczelny Rady ds. Żywności i Artykułów spożywczych Nowej Zelandii, Rawyn Bleakley, powiedział, iż grupa w pełni popiera system klasyfikacji i programy zmiany składu.

reklamaReklamuj się w NZME.

„Aktywnie współpracujemy z producentami żywności w zakresie tych inicjatyw i widzimy znaczny postęp we adekwatnym kierunku”.

Jamie Morton specjalizuje się w raportowaniu naukowym i środowiskowym. Dołączyć Zwiastować w 2011 r. i pisał o wszystkim, od ochrony środowiska i zmian klimatycznych po zagrożenia naturalne i nowe technologie.

Zarejestruj się Codziennie godzbezpłatny biuletyn wybrany przez naszych redaktorów i dostarczany bezpośrednio do Twojej skrzynki odbiorczej w każdy dzień powszedni.

Idź do oryginalnego materiału