Obracać i obracać, wtedy pączki będą puszyste

radiokielce.pl 1 rok temu
Zdjęcie: 16.02.2023. Sandomierz. Zajęcia kulinarne w Dworku Koćmierzów / Fot. Sandomierskie Centrum Kultury


Podczas przygotowywania pączków, z ciastem trzeba się obchodzić cały czas delikatnie – to według instruktorki kulinarnej, Danuty Podrazy z „Dworku Koćmierzów” w Sandomierzu. jeden z podstawowych warunków, aby pączki były puszyste i sprężyste.

Kluczowe dla osiągnięcia takiego efektu jest również przekręcanie pączków na dwóch etapach produkcji. Jeden z nich – tuż po sklejeniu, gdy układamy je na desce posypanej mąką. Do czasu, gdy słodkości trafią do smażenia trzeba je wcześniej co najmniej cztery razy przekręcić na różne strony.

– Jak już czujemy w rękach, iż pączki są lekkie, wrzucamy je na tłuszcz rozgrzany na słabym ogniu. Smażymy najlepiej na smalcu. W trakcie smażenia, pączki trzeba obrócić 4-5 razy. Sprawdzamy patyczkiem – gdy po wbiciu będzie suchy – wyjmujemy pączki – dodaje Danuta Podraza.

Z okazji tłustego czwartku, w Dworku Koćmierzów odbyły się warsztaty kulinarne, na których przygotowano tradycyjne pączki. Zdaniem uczestników, pączki to wielki przysmak.

– Nie wyobrażam sobie tłustego czwartku bez pączków, one mają takie ciasto od serca. Uwielbiam pączki z różą, lubię tę tradycję – powiedziała Bożena Łukaszek, uczestniczka warsztatów.

Pączki w „Dworku Koćmierzów” zostały przygotowane wyłącznie na bazie naturalnych składników. Każdy uczestnik mógł zabrać ze sobą wypieki, których nie udało się zjeść po wspólnej pracy w kuchni.

Zajęcia kulinarne realizowane są w tej placówce cyklicznie, ich organizatorem jest Sandomierskie Centrum Kultury.

Idź do oryginalnego materiału