Obłędnie truskawkowa rolada, którą zrobisz w kilka chwil. Puszysta i pyszna

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Rolada truskawkowa- Pyszności


Rolada mocno truskawkowa z domowym nadzieniem owocowym to hit tego lata. Mięciutki i pyszny biszkopt wychodzi za każdym razem.

Pierwsze krajowe truskawki zaczęły już pojawiać się w sklepach, więc w mojej głowie pojawił się od razu pomysł na pyszny deser z tymi owocami w roli głównej. Mięciutka rolada skrywa truskawki nie tylko w środku, pod postacią nadzienia, ale również w samym cieście. Ten deser rozpływa się w ustach! Idealnie sprawdzi się również na większe okazje, bo na stole prezentuje się naprawdę bajecznie. Absolutnie niemożliwe jest, aby oprzeć się kawałkowi tego boskiego ciasta truskawkowego.

Cały przepis znajdziesz w naszym filmie:

Rolada truskawkowa

Składniki:

  • 250 g truskawek
  • 75 g cukru
  • 60 ml wody
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 4 jajka
  • 15 g cukru
  • 60 ml mleka
  • 30 ml oleju
  • 80 g mąki pszennej
  • 50 g cukru – do białek

Sposób przygotowania:

  1. Z truskawek usuwam szypułki i kroję owoce w plasterki. Odkładam część owoców do umieszczenia ich w cieście. Resztę blenduję.
  2. Do garnka wlewam wodę, wsypuję cukier i podgrzewam. Wrzucam plasterki owoców i gotuję przez chwilę. Staram się nie mieszać masy, aby nie rozgnieść owoców.

    Rolada truskawkowa – Pyszności

  3. Następnie przecedź zawartość garnka na sitku. Plasterki truskawek ułóż na papierze do pieczenia.

    Rolada truskawkowa – Pyszności

  4. Zblendowane truskawki przekładam do garnka i wlewam płyn, który pozostał po odcedzeniu truskawek w plasterkach. Podgrzewam.
  5. Mąkę kukurydzianą mieszam z 2 łyżeczkami wody i dodaję do musu. Mieszam, cały czas podgrzewając, aż masa zgęstnieje.

    Dżem truskawkowy – Pyszności

  6. Żółtka jaj ubijam z cukrem, a następnie wlewam mleko, cały czas miksując. Dodaję również olej oraz przesianą mąkę pszenną.

    Biszkopt do rolady- Pyszności

  7. W osobnym naczyniu ubijam białka na sztywną, białą pianę wraz z cukrem. Pianę stopniowo dodaję do masy z żółtkami, mieszając łyżką, aby zachować całą puszystość.
  8. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i na dnie układam przygotowane wcześniej karmelizowane truskawki w kształt kwiatuszków. Następnie wlewam masę biszkoptową i wstawiam do rozgrzanego piekarnika. Piekę przez 35 minut w 180 st. Celsjusza. Papier przypinam sobie klipami lub klamerkami, aby nie uciekał podczas wlewania masy.

    Rolada truskawkowa- Pyszności

  9. Roladę wyciągam z blaszki i odstawiam, aby ostygła. Rozprowadzam na niej przygotowany dżem truskawkowy i zawijam. Dodatkowo owijam całość folią, aby pomogła zachować kształt. Wstawiam do lodówki na 3 godziny.

    Rolada truskawkowa- Pyszności

  10. Gotowe ciasto odwijam z folii i kroję na kawałki. Serwuję bliskim i obserwuję, jak moi bliscy zajadają ze smakiem.
    Smacznego!

    Rolada truskawkowa- Pyszności

Idź do oryginalnego materiału