Rolada mocno truskawkowa z domowym nadzieniem owocowym to hit tego lata. Mięciutki i pyszny biszkopt wychodzi za każdym razem.
Pierwsze krajowe truskawki zaczęły już pojawiać się w sklepach, więc w mojej głowie pojawił się od razu pomysł na pyszny deser z tymi owocami w roli głównej. Mięciutka rolada skrywa truskawki nie tylko w środku, pod postacią nadzienia, ale również w samym cieście. Ten deser rozpływa się w ustach! Idealnie sprawdzi się również na większe okazje, bo na stole prezentuje się naprawdę bajecznie. Absolutnie niemożliwe jest, aby oprzeć się kawałkowi tego boskiego ciasta truskawkowego.
Cały przepis znajdziesz w naszym filmie:
Rolada truskawkowa
Składniki:
- 250 g truskawek
- 75 g cukru
- 60 ml wody
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 4 jajka
- 15 g cukru
- 60 ml mleka
- 30 ml oleju
- 80 g mąki pszennej
- 50 g cukru – do białek
Sposób przygotowania:
- Z truskawek usuwam szypułki i kroję owoce w plasterki. Odkładam część owoców do umieszczenia ich w cieście. Resztę blenduję.
- Do garnka wlewam wodę, wsypuję cukier i podgrzewam. Wrzucam plasterki owoców i gotuję przez chwilę. Staram się nie mieszać masy, aby nie rozgnieść owoców.
Rolada truskawkowa – Pyszności
- Następnie przecedź zawartość garnka na sitku. Plasterki truskawek ułóż na papierze do pieczenia.
Rolada truskawkowa – Pyszności
- Zblendowane truskawki przekładam do garnka i wlewam płyn, który pozostał po odcedzeniu truskawek w plasterkach. Podgrzewam.
- Mąkę kukurydzianą mieszam z 2 łyżeczkami wody i dodaję do musu. Mieszam, cały czas podgrzewając, aż masa zgęstnieje.
Dżem truskawkowy – Pyszności
- Żółtka jaj ubijam z cukrem, a następnie wlewam mleko, cały czas miksując. Dodaję również olej oraz przesianą mąkę pszenną.
Biszkopt do rolady- Pyszności
- W osobnym naczyniu ubijam białka na sztywną, białą pianę wraz z cukrem. Pianę stopniowo dodaję do masy z żółtkami, mieszając łyżką, aby zachować całą puszystość.
- Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i na dnie układam przygotowane wcześniej karmelizowane truskawki w kształt kwiatuszków. Następnie wlewam masę biszkoptową i wstawiam do rozgrzanego piekarnika. Piekę przez 35 minut w 180 st. Celsjusza. Papier przypinam sobie klipami lub klamerkami, aby nie uciekał podczas wlewania masy.
Rolada truskawkowa- Pyszności
- Roladę wyciągam z blaszki i odstawiam, aby ostygła. Rozprowadzam na niej przygotowany dżem truskawkowy i zawijam. Dodatkowo owijam całość folią, aby pomogła zachować kształt. Wstawiam do lodówki na 3 godziny.
Rolada truskawkowa- Pyszności
- Gotowe ciasto odwijam z folii i kroję na kawałki. Serwuję bliskim i obserwuję, jak moi bliscy zajadają ze smakiem.
Smacznego!Rolada truskawkowa- Pyszności