Przepis na masę krówkową
czas przygotowania: 20 minut
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 500 g krówek,
- 50 g masła,
- pół szklanki mleka.
Jak zrobić masę krówkową?
- Krówki pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do garnka.
- Przygotuj kąpiel wodną tzn. umieść garnek z krówkami na większym, wypełnionym wodą. Pamiętaj, by woda nie dotykała dna mniejszego garnka.
- Zalej krówki mlekiem, dodaj masło i włącz ogień.
- Podgrzewaj masę w kąpieli wodnej. Mieszaj, aż składniki się połączą.
Zobacz także: Jak zrobić idealną bezę? 10 podpowiedzi na bezbłędną bezę za każdym razem. Z tymi wskazówkami przygotujesz wyśmienity deser
Jak łatwo rozsmarować masę?
Masa krówkowa jest pysznym dodatkiem do wielu ciast i deserów. Ma gęstą, ciągnącą konsystencję, dlatego czasem trudno ją rozsmarować. Możesz sobie to ułatwić prostym trikiem - masę krówkową należy podgrzać w kąpieli wodnej.
By masa krówkowa lepiej się rozsmarowywała, wystarczy przełożyć ją do miski i ustawić na garnku wypełnionym odrobiną wody. Następnie trzeba włączyć mały ogień i mieszać. Po chwili masa się delikatnie rozgrzeje i będzie mniej gęsta.
Dzięki podgrzewaniu w kąpieli wodnej masa się nie przypali. Nie należy jej też zbyt długo rozgrzewać. Wystarczy tylko, iż zrobi się łatwiejsza do mieszania.
Krem z masy krówkowej
Masa krówkowa jest bardzo słodka i gęsta. W kilka minut można przygotować z niej delikatny i puszysty krem do tortów. Potrzebujesz:
- 500 g masy korówkowej,
- 200 g masła.
Masło w temperaturze pokojowej przełóż do dużej miski i zacznij ubijać mikserem. Gdy będzie już puszyste, dodaj stopniowo po łyżce masy krówkowej. Miksuj, aż całość się połączy. Tak przygotowaną masą możesz posmarować blaty ciasta.
Masa kajmakowa i masa krówkowa - czym się różnią?
Wiele osób używa zamiennie nazw masy krówkowej i kajmakowej. Są one bardzo podobne w smaku. Można je rozróżnić m.in. po metodzie przygotowania.
Masa kajmakowa, znana także pod nazwą dulce le leche, jest połączeniem skarmelizowanego cukru i słodkiej śmietanki. Jest gęsta i ma ciemny kolor. Z kolei masa krówkowa powstaje przez długie gotowanie tłustego mleka lub śmietanki z dodatkiem cukru i masła.
Do czego wykorzystać masę?
Słodka i pyszna masa krówkowa to doskonały dodatek do wielu deserów. Możesz przygotować z niej pyszne kajmakowe mazurki wielkanocne. Dobrym pomysłem jest także wykorzystanie jej do ciasta snickers z orzechami włoskimi i plackami miodowymi, a także do znanego ciasta milionera, które przygotujesz z kruchego ciasta z dodatkiem czekolady.
Masę krówkową możesz wykorzystać także do dekoracji:
- wafli,
- muffinek,
- lodów,
- gofrów.
Zobacz także polecane przepisy ze Strony Kuchni: