Obłędnie pyszna masa krówkowa. Idealna do ciast, mazurków i deserów. Najlepszy przepis na domową masę krówkową

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: 123rf.com/ zdjęcie ilustracyjne


Masa krówkowa to pyszny dodatek do ciast i deserów. Najlepiej smakuje przygotowana samodzielnie. To bardzo proste! Mam dla Ciebie szybki i łatwy do wykonania przepis z rozpuszczonych krówek. Przekonaj się, jak wyśmienicie smakuje i wypróbuj przepis na masę krówkową.

Przepis na masę krówkową

czas przygotowania: 20 minut
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 500 g krówek,
  • 50 g masła,
  • pół szklanki mleka.

Jak zrobić masę krówkową?

  1. Krówki pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do garnka.
  2. Przygotuj kąpiel wodną tzn. umieść garnek z krówkami na większym, wypełnionym wodą. Pamiętaj, by woda nie dotykała dna mniejszego garnka.
  3. Zalej krówki mlekiem, dodaj masło i włącz ogień.
  4. Podgrzewaj masę w kąpieli wodnej. Mieszaj, aż składniki się połączą.

Zobacz także: Jak zrobić idealną bezę? 10 podpowiedzi na bezbłędną bezę za każdym razem. Z tymi wskazówkami przygotujesz wyśmienity deser

Jak łatwo rozsmarować masę?

Masa krówkowa jest pysznym dodatkiem do wielu ciast i deserów. Ma gęstą, ciągnącą konsystencję, dlatego czasem trudno ją rozsmarować. Możesz sobie to ułatwić prostym trikiem - masę krówkową należy podgrzać w kąpieli wodnej.

By masa krówkowa lepiej się rozsmarowywała, wystarczy przełożyć ją do miski i ustawić na garnku wypełnionym odrobiną wody. Następnie trzeba włączyć mały ogień i mieszać. Po chwili masa się delikatnie rozgrzeje i będzie mniej gęsta.

Dzięki podgrzewaniu w kąpieli wodnej masa się nie przypali. Nie należy jej też zbyt długo rozgrzewać. Wystarczy tylko, iż zrobi się łatwiejsza do mieszania.

Krem z masy krówkowej

Masa krówkowa jest bardzo słodka i gęsta. W kilka minut można przygotować z niej delikatny i puszysty krem do tortów. Potrzebujesz:

  • 500 g masy korówkowej,
  • 200 g masła.

Masło w temperaturze pokojowej przełóż do dużej miski i zacznij ubijać mikserem. Gdy będzie już puszyste, dodaj stopniowo po łyżce masy krówkowej. Miksuj, aż całość się połączy. Tak przygotowaną masą możesz posmarować blaty ciasta.

Masa kajmakowa i masa krówkowa - czym się różnią?

Wiele osób używa zamiennie nazw masy krówkowej i kajmakowej. Są one bardzo podobne w smaku. Można je rozróżnić m.in. po metodzie przygotowania.

Masa kajmakowa, znana także pod nazwą dulce le leche, jest połączeniem skarmelizowanego cukru i słodkiej śmietanki. Jest gęsta i ma ciemny kolor. Z kolei masa krówkowa powstaje przez długie gotowanie tłustego mleka lub śmietanki z dodatkiem cukru i masła.

Do czego wykorzystać masę?

Słodka i pyszna masa krówkowa to doskonały dodatek do wielu deserów. Możesz przygotować z niej pyszne kajmakowe mazurki wielkanocne. Dobrym pomysłem jest także wykorzystanie jej do ciasta snickers z orzechami włoskimi i plackami miodowymi, a także do znanego ciasta milionera, które przygotujesz z kruchego ciasta z dodatkiem czekolady.

Masę krówkową możesz wykorzystać także do dekoracji:

  • wafli,
  • muffinek,
  • lodów,
  • gofrów.

Obłędnie pyszna masa krówkowa. Idealna do ciast, mazurków i ...

+11 Zobacz galerię

Zobacz także polecane przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału