Przepis na sernik z mascarpone
Liczba porcji: 12 osób.
Czas przygotowania: ok. 30 minut + pieczenie: ok. 1 godzina 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 500 g sera śmietankowego lub półtłustego zmielonego,
- 500 g serka mascarpone,
- 5 białek,
- 180 g cukru pudru,
- cukier waniliowy (1 opakowanie 16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru,
- 200 ml śmietany kremówki 30%.
Spód z ciastek:
- 300 g ciastek np. owsianych, sezamowych, pełnoziarnistych lub herbatników,
- 150 g masła.
Do dekoracji:
- lukier cytrynowy (można kupić gotowy lub zrobić samodzielnie ucierając sok z cytryny z cukrem pudrem na lśniącą masę),
- płatki migdałowe.
Zobacz także: Przepis na tradycyjny sernik
Jak zrobić sernik z mascarpone?
- Pokrusz ciastka rękami lub tłuczkiem.
- Dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
- Przełóż ciastka do blaszki i uklep je łyżką lub rękami.
- Schowaj spód z ciastek do lodówki.
- Ubij białka z cukrem.
- W dużej misce utrzyj ser śmietanowy (lub zmielony ser półtłusty) z serkiem mascarpone.
- Dodaj śmietankę, budynie w proszku i wanilię.
- Na koniec zmniejsz obroty i dodawaj porcjami ubite białka.
- Całość wymieszaj i przelej na spód z ciastek.
- Owiń blaszkę od spodu folią aluminiową.
- Tak zabezpieczone ciasto wstaw do większej blaszki wypełnionej wodą - woda ma sięgać do 1/3 wysokości blaszki z ciastem.
- Piecz ciasto w 150 stopniach Celsjusza przez ok. 1 godzinę i 20 minut - jeżeli będzie się za bardzo rumienić, możesz przykryć wierzch papierem do pieczenia.
- Po upieczeniu należy zostawić sernik w zamkniętym piekarniku do wystygnięcia.
- Sernik najlepiej smakuje schłodzony, można zostawić go w lodówce choćby na całą noc.
- Przed podaniem udekoruj sernik lukrem (z cytryny i cukru pudru) oraz płatkami migdałowymi.
Zobacz także: Sernik oreo bez pieczenia nie tylko dla dzieci. Obłędny przepis na sernik z mascarpone i kawałkami ciasteczek. Słodka uczta na Wielkanoc
Ser na sernik – który produkt jest najlepszy?
Sernik to pyszne i bardzo popularne ciasto, które króluje na polskich stołach m.in. w czasie świąt, uroczystości i rodzinnych spotkań. Przepisów na ten wypiek jest mnóstwo, ale sekretem jego smaku jest odpowiedni ser. To od niego zależy, czy ciasto popęka, będzie puszyste, kremowe.
Najlepszy ser na sernik to świeży półtłusty twaróg, samodzielnie zmielony w maszynce lub przeciśnięty przez praskę. Bardziej kremową konsystencję sernika uzyskamy po trzykrotnym zmieleniu sera. jeżeli lubisz serniki bez pieczenia, to możesz przygotować twaróg samodzielnie.
Wybierając inny bały ser, musimy pamiętać, by odpowiednio zagęścić naszą masę, np. budyniem w proszku lub mąką ziemniaczaną. Można wybrać np.:
- ser w wiaderku,
- ser śmietankowy,
- ser mascarpone.