Obłędne placki z grzybami z przepisu mojej mamy. Takich jeszcze nie jadłeś

top.pl 3 tygodni temu
Zdjęcie: /123RF/Picsel, 123RF/Picsel /Pixel


Sezon na grzyby trwa w najlepsze. Obecne dary natury warto wykorzystać w wytrawnych daniach. Tym razem sprawdź przepis na obłędne placki ziemniaczane z kurkami. Właśnie takie zawsze robiła moja mama. Smakowały wszystkim tak bardzo, iż każdy prosił o dokładkę.

Grzybiarze ochoczo wyruszają do lasów w poszukiwaniu grzybów. Pragną wrócić z pełnymi koszykami okazów. Później przyrządzają z ich dodatkiem różne potrawy, jednak to właśnie placki ziemniaczane z kurkami skradły moje serce. Robię je zawsze w okresie grzybowym.

Placki ziemniaczane można podawać z różnymi dodatkami

Placki ziemniaczane to popularne danie kuchni polskiej. Wielu Polaków często przyrządza je na obiad lub kolację. Można podawać tę potrawę z ziemniaków zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej.

Te placki serwuje się na słodko ze śmietaną, a choćby z samym cukrem. Z kolei w wytrwanej wersji najbardziej znane są takie z gulaszem zrobionym z mięsa i warzyw, podawane zwykle z sosem grzybowym.

Okazuje się, iż można przygotować je w bezmięsnej wersji, z samymi grzybami. Warto wykorzystać kurki, które w tej chwili rosną w lasach.

Przepis na placki ziemniaczane z kurkami

Produkty do przyrządzenia placków ziemniaczanych zwykle każdy z nas ma w swojej kuchni. Konieczne będzie zaopatrzenie się w kurki.

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia placków ziemniaczanych z kurkami? Oto lista:

  • 500 g ziemniaków;
  • 250 g kurek;
  • 1 cebula;
  • 2 jajka;
  • 2 łyżki mąki pszennej;
  • przyprawy: sól i pieprz.

Na początek obierz i umyj ziemniaki, a potem zetrzyj je na tarce o małych oczkach. Po kilku minutach odsącz warzywa z nadmiaru wody. Z kolei cebulę i kurki pokrój na małe kawałki. Nie zapomnij o uprzednim oczyszczeniu grzybów.

W kolejnym kroku podsmażaj na patelni cebulę z kurkami do momentu ich zmiękczenia i odparowania wody. Potem dodaj te składniki łącznie z jajkami, mąką oraz przyprawami do ziemniaków i całość dokładnie wymieszaj.

Rozgrzej na patelni olej i zacznij nakładać małe porcje przygotowanej masy. Placki ziemniaczane z kurkami smaż do momentu uzyskania złotego koloru z obu stron.

Usmażone placki układaj na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu. Na koniec możesz posypać je natką pietruszki.

Zobacz też:

​Wszyscy będą błagać o przepis. "Ciasto sąsiadki" tak dobre, iż można je jeść codziennie

Koniecznie zrób to z papierówek. Będziesz korzystać przez całą zimę

​Ten przepis znano 100 lat temu. Nasi pradziadkowie zachwycali się tymi kotletami

Idź do oryginalnego materiału