O tym dodatku do obiadu zapomniano, a niesłusznie! Jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy. Poznaj przepis na surówkę z czarnej rzepy
Spis treści
- Przepis na surówkę z czarnej rzepy
- Jak zrobić surówkę z czarnej rzepy?
- Różne warianty surówki z czarnej rzepy
Surówka z czarnej rzepy jest tak dobra, iż można się nią zajadać codziennie. Nie tylko nie zaszkodzi sylwetce, ale, co więcej, pomoże zdrowiu. Jest banalnie łatwa w przygotowaniu, a do tego tania, w szczególności teraz, gdy trwa sezon na rzepę. Pasuje do wielu dań, w szczególności mięsnych, jak kotlety mielone. Czy od obiadowego dodatku można chcieć czegoś więcej?
Przepis na surówkę z czarnej rzepy
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- ok. 400 gram (dwie główki) czarnej rzepy,
- 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Jak zrobić surówkę z czarnej rzepy?
- Rzepę umyj i obierz.
- Zetrzyj warzywa na tarce o dużych oczkach.
- Przełóż rzepę do miski i posól. Odczekaj około 15 minut, aż lekko zmięknie.
- Dodaj śmietanę, pieprz i ewentualnie jeszcze nieco soli do smaku. Dokładnie wymieszaj i gotowe.
Różne warianty surówki z czarnej rzepy
Istnieje wiele wersji surówki z czarnej rzepy. Powyżej podałam najprostszy sposób na ten dodatek do obiadu, ale często jest on urozmaicany. Surówkę można delikatnie skropić sokiem z cytryny. Niektórzy dodają do niej też uprzednio namoczone rodzynki, posiekane orzechy włoskie czy też nieco startego jabłka lub marchewki. Te ostatnie wersje powinny przypaść do gustu dzieciom, z takimi dodatkami surówka jest delikatniejsza i słodsza. Śmietanę w wersji fit można zastąpić jogurtem naturalnym, a chcąc podkręcić jej smak, dodać łyżeczkę majonezu.
- Buraczki zasmażane jak u babci. Polecamy tradycyjny przepis
- Surówka w 10 minut. Jest zdrowa i bardzo smaczna
Przepis na surówkę z czarnej rzepy
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- ok. 400 gram (dwie główki) czarnej rzepy,
- 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Jak zrobić surówkę z czarnej rzepy?
- Rzepę umyj i obierz.
- Zetrzyj warzywa na tarce o dużych oczkach.
- Przełóż rzepę do miski i posól. Odczekaj około 15 minut, aż lekko zmięknie.
- Dodaj śmietanę, pieprz i ewentualnie jeszcze nieco soli do smaku. Dokładnie wymieszaj i gotowe.
Różne warianty surówki z czarnej rzepy
Istnieje wiele wersji surówki z czarnej rzepy. Powyżej podałam najprostszy sposób na ten dodatek do obiadu, ale często jest on urozmaicany. Surówkę można delikatnie skropić sokiem z cytryny. Niektórzy dodają do niej też uprzednio namoczone rodzynki, posiekane orzechy włoskie czy też nieco startego jabłka lub marchewki. Te ostatnie wersje powinny przypaść do gustu dzieciom, z takimi dodatkami surówka jest delikatniejsza i słodsza. Śmietanę w wersji fit można zastąpić jogurtem naturalnym, a chcąc podkręcić jej smak, dodać łyżeczkę majonezu.