Sezon na kurki trwa. Wybrałyśmy się na miasto (nie do lasu) w poszukiwaniu dań z tymi wdzięcznymi grzybkami. Tym samym mamy dla was 12 miejsc na pyszne kurkowe specjały.
Uwielbiam te żółciutkie, delikatne i sprężyste grzyby, szczególnie za to, iż bardzo łatwo można je przygotować. Wystarczy usmażyć na maśle z dodatkiem cebuli i czosnku, położyć na zrumienionej kromce chleba, oprószyć solą i już mamy świetną przekąskę. Zaś kurki + śmietanka, to połączenie które zawsze dobrze się sprawdzi, choćby jako sos do makaronu, risotto czy mięsa.
Jakie kurkowe dania przygotowały w tym roku łódzkie restauracje?
Moim game changer’em były kluski leniwe z kurkami i bobem. Tak proste, a tak pyszne – twarogowe kluseczki, kurki, bób, sos śmietanowy, grana padano. Przecież to przepis na szczęście. Warto jeszcze wspomnieć o genialnym kremie kurkowym z niezwykle aksamitnym, wręcz lejącym się puree ziemniaczanym (jedząc go długo zastanawiałam się czy to ser, może beszamel? Zgłupiałam – czapki z głów za tę zupę). A co powiecie na połączenie kurek z burratą i chrupiącym plackiem ziemniaczanym (rosti)? Powiem tylko, iż takie kurkowe zestawienia mogę robić codziennie.
To nie jedyne dania, których udało nam się spróbować, a wszystkie zjedzone to sami mocni zawodnicy. Sprawdźcie gdzie zjecie pyszne kurkowe frykasy i spieszcie się, bo sezon niebawem się kończy!
DOKI Gastrobar – OFF Piotrkowska
Placek rosti / burrata / kurki smażone na maśle i winie z koperkiem i pietruszką / mus jabłkowy / olej z pestek dyni (39 zł)
Makaron tortiglioni z kurkami / kozi ser / szalotka / czosnek / bazylia / boczek z naszej wędzarni (52 zł)
Schab sous-vide / pieczone warzywa korzeniowe / kurki smażone na maśle i winie z koperkiem i pietruszką / puree z kurek / bryndza / sos śliwkowy (69 zł)
Fatamorgana – Księży Młyn 16
Kluski leniwe ze smażonymi kurkami, bób, sos śmietanowy z grana padano (39 zł)
Risotto z kurkami i smażonym kurczakiem, oliwa ziołowa (52 zł)
Pizza biała z kurkami, natka pietruszki i grana padano (48 zł)
Polędwica wołowa z frytkami, zapiekanka warzywna, sos kurkowy (98 zł)
Ferment pizza i krany – Piotrkowska 99
Czarne kurki/kurki/smardze, straciatella, puder grzybowy, jajko (
Len i Bawełna – OFF Piotrkowska
Kurki smażone na maśle i białym winie z czosnkiem, cebulą, tymiankiem, natką pietruszki i słodką śmietanką, serwowane z chrupiącym pieczywem (39,10 zł)
Risotto z truflami, kurkami i grana padano (54,80 zł)
Rigatoni z kurczakiem i kurkami w śmietanowym sosie z czosnkiem, cebulą, pietruszką i grana padano (56,70 zł)
Tagliatelle z kurkami i cukinią w sosie na bazie masła, białego wina, świeżych kurek, czosnku, pomidorów cherry, podawane z natką pietruszki i grana padano (57,40 zł)
Polędwiczka wieprzowa sous-vide w sosie kurkowym, podawana z warzywami smażonymi na maśle i miodzie (74,40 zł)
NITKA Pasta – Wine & Chill – Piotrkowska 56
Pizza finferli / kurki, tymianek, rozmaryn, speck, gorgonzola, marynowana cukinia, orzech włoski (42 zł)
Pappardelle finferli / szpinakowe pardelle, kurki, tymianek, śmietana, ser scamorza, chips z marchwi (39 zł)
Otwarte Drzwi – Piotrkowska 120
Bruschetta z kurkami, cebulką i czosnkiem zapiekana z Gorgonzolą i Grana Padano (28 zł)
Rigatoni z kurkami, szynką Cotto, gorczycą i rozmarynem w sosie śmietanowym z Grana Padano (46 zł)
Pizza Finferli z sosem z ricotty, mozzarellą, chorizo, kurkami, żółtkiem, świeżym tymiankiem i Pecorino Romano (48 zł)
Pizzeria Presto
(Piotrkowska 27, Wojska Polskiego 12 – Aleksandrów Łódzki)
Frytki w sosie serowym z gorgonzolą z dodatkiem kurek i grana padano (34 zł)
Tagliatelle w sosie śmietanowym z pancettą, kurkami i szałwią (39 zł)
Gnocchi w sosie kurkowym z pancettą, prażoną cebulką i natką pietruszki (41 zł)
Pizze:
Crema con finferli / sos biały, mozzarella, pancetta, kurki na maśle, biała cebula, pietruszka, czarny pieprz (43 zł / 52 zł)
Funghi di bosco/ sos z pomidorów pelati, mozzarella, kurki na maśle, prosciutto crudo, grana padano, rukola (45 zł / 54 zł)
Salsa wege/ sos biały, mozzarella, gorgonzola, kurki na maśle, czerwona cebula, rukola, oliwa truflowa, grana padano (43 zł/ 52 zł)
Clascicco/ sos biały, kurki na maśle, jajko sadzone, koperek, sól morska, czarny pieprz (41 zł/ 52 zł)
Ramki – Piotrkowska 144
Makaron tagliatelle w sosie kurkowym z grana padano i natką pietruszki (39 zł)
+ 12 zł polędwiczka wieprzowa
Schabowy marynowany w mleku i cebuli, zapieczony z serem i kurkami smażonymi na maśle, podany z puree ziemniaczanym (56 zł)
Pizza na białym sosie z kurkami, pancettą, tymiankiem i czosnkiem (44 zł)
Polędwiczka wieprzowa w sosie kurkowym podana z puree ziemniaczanym i fasolką zapieczoną w boczku (64 zł)
Siekany Mieszany – Piotrkowska 144
Tatar z polędwicy wołowej z marynowanymi grzybami, ogórkiem, czerwoną cebulą podany ze smażonymi na maśle kurkami i wędzonym majonezem (54 zł)
SmaszMi – Zgierska 211
Mięciutka bułka typu brioche/120g soczystej wołowiny/ cheddar/ kurki w śmietanie (41 zł)
Szwalnia – Piotrkowska 217
Krem kurkowy z kremowym puree ziemniaczanym i kurkami z patelni (29 zł)
Pieczone żebro wieprzowe w sosie BBQ z pieczarkami z nutą prażonego sezamu, podawane z domowymi frytkami (63 zł)
Gnocchi w sosie śmietanowo kurkowym z polędwiczką wieprzową i liśćmi świeżego szpinaku (46 zł)
Ukryte Rzeki – Piotrkowska 295A (Ogrody Geyera)
Krem z kurek ze smażonymi grzybami, crème fraîche z pieczonym czosnkiem i ciastkiem grzybowym (29 zł)
Pierogi z kurkami, suszonymi pomidorami i ricottą podane z purée z dyni i sosem z suszonych podgrzybków (49 zł)
Risotto z kurkami, szpinakiem, pomidorami, orzechami laskowymi i purée z kasztanów (54 zł)
Grasica cielęca ze smażonymi kurkami, kiszoną szalotką, purée z gruszek, słonecznikiem i sosem demi-glace z tonką (53 zł)