W piątek, 11 kwietnia, w siedzibie Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach odbyła się konferencja pod hasłem „Innowacje a bezpieczeństwo żywnościowe – od badań naukowych po wdrożenie”. Wydarzenie zgromadziło przedstawicieli świata nauki, rolnictwa i administracji, a jego głównym celem było podsumowanie innowacyjnych projektów realizowanych w ramach grup operacyjnych Europejskiego Partnerstwa Innowacyjnego.
Spotkanie rozpoczęło się o godzinie 10:00 powitaniem uczestników oraz wprowadzeniem do tematyki konferencji, którego dokonała Agnieszka Pietrzak, dyrektor ŚODR. Następnie głos zabrał przedstawiciel kierownictwa Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który podkreślił znaczenie bezpieczeństwa żywnościowego w kontekście aktualnej prezydencji Polski w Radzie UE.
W dalszej części programu uczestnicy mieli okazję wysłuchać wystąpień zaproszonych ekspertów. Beata Bartodziejska z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego omówiła zastosowanie bakterii środowiskowych w przetwórstwie rolno-spożywczym na przykładzie fermentowanego czosnku. Z kolei Zbigniew Dolatowski (także z IBPRS) przedstawił wpływ bakterii środowiskowych na zdrowie człowieka w kontekście ich obecności w żywności.
Po krótkiej przerwie kawowej, program skupił się na innowacyjnych technologiach ochrony roślin i nowoczesnych rozwiązaniach dla sadownictwa. Katarzyna Golan z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie zaprezentowała nowoczesne metody zwalczania szkodników w ekologicznych sadach jabłoniowych i gruszowych. Następnie Łukasz Nowakowski z Politechniki Świętokrzyskiej zaprezentował prototyp opryskiwacza do olejowego oprysku drobnokroplistego.
Konferencję zakończyło wystąpienie Anny Stój z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, która przedstawiła innowacyjne zastosowania gazów obojętnych w produkcji win białych i różowych, jako przykład dywersyfikacji dochodu w rolnictwie.

Wydarzenie zakończyła dyskusja oraz wspólny obiad, stanowiący okazję do dalszej wymiany doświadczeń i zacieśniania współpracy między uczestnikami.
Zdjęcia (ŚODR):































