O co chodzi z białymi włóknami w mięsie? To wskaźnik jakości

supernowosci24.pl 1 tydzień temu
Choć syndrom białych włókien może budzić wątpliwości, eksperci uspokajają, iż jego obecność w mięsie drobiowym nie ma bezpośrednich konsekwencji zdrowotnych. (Fot. Pixabay)
  • Purple Single – Стильная демисезонная куртка бомбер от armani – SchaferandweinerShops Netherlands – breasted blazer Emporio Armani
  • air jordan 11 cherry holiday 2022

Mięso drobiowe od dawna uchodzi za zdrowy i dietetyczny wybór. Jednak coraz częściej zarówno eksperci, jak i konsumenci zwracają uwagę na charakterystyczne oznaki, które mogą wskazywać na jego obniżoną jakość. Mowa o syndromie białych włókien – tłuszczowych prążkach biegnących równolegle do włókien mięsa, które mogą zdradzać zastosowanie przemysłowych metod hodowli.

Syndrom białych włókien jest wynikiem intensywnego namnażania kurczaków w celach masowej produkcji. W takich warunkach ptaki są karmione wysokokaloryczną paszą, co przyspiesza ich wzrost i pozwala zakończyć cykl życia już po 35-45 dniach od wyklucia air jordan 4 military blue 2024. Skutkiem tego jest wzrost zawartości tłuszczu w mięsie – choćby o 200 proc. w porównaniu do drobiu hodowanego adidas for big and tall 3 stripes tricot pants size - SchaferandweinerShops KR - ‘Superstar Boot’ sneakers adidas for Originals naturalnie. Niestety, to większe utłuszczenie odbija się nie tylko na smaku, ale także na wartości odżywczej. Jak podkreślają eksperci, ptaki hodowane przemysłowo mają mięso o niższej zawartości białka i mniej korzystnych adekwatnościach zdrowotnych.

Choć syndrom białych włókien może budzić wątpliwości, eksperci uspokajają, iż jego obecność w mięsie drobiowym nie ma bezpośrednich konsekwencji zdrowotnych. Zmiany te, będące wynikiem przekształceń tkanki w tłuszcz, nie zawierają toksycznych substancji ani zagrożeń mikrobiologicznych. To przede wszystkim kwestia obniżenia jakości mięsa, a nie bezpieczeństwa jego konsumpcji -podkreślają naukowcy badający wpływ intensywnej hodowli na mięso drobiowe.

Zjawisko jest niezwykle powszechne -według badania przeprowadzonego w 2022 r. w 40 sklepach w 13 polskich miastach aż 99,1 proc. próbek mięsa drobiowego wykazywało cechy syndromu białych włókien. Rezultaty te rzucają światło na skalę problemu i zwracają uwagę na konieczność bardziej świadomego wyboru produktów drobiowych podczas zakupów.

Jak radzić sobie z kupnem mięsa dobrej jakości? Warto wnikliwie przyjrzeć się kolorystyce i strukturze produktów. Idealna pierś powinna mieć jasnoróżowy kolor, być jednolita, pozbawiona tłuszczowych prążków. Tymczasem mięso sine, zielonkawe lub zauważalnie tłuste może wskazywać na nieprawidłowości w procesie hodowli lub przechowywania.

Idź do oryginalnego materiału