Nóż Santoku czy Szefa Kuchni? – Czym się różnią i jaki wybrać

jakzrobicsushi.pl 1 rok temu

Wybór noża kuchennego może być trudnym zadaniem, szczególnie dla osób, które dopiero zaczynają przygodę z gotowaniem lub chcą uzupełnić swoją kolekcję o nowe narzędzia. Dwa najpopularniejsze typy uniwerslanych noży kuchennych to nóż szefa kuchni i nóż Santoku. W tym artykule przyjrzymy się bliżej tym dwóm rodzajom noży, omówimy ich cechy i zastosowanie oraz pomożemy wybrać odpowiedni model dla Twoich potrzeb.

Nóż szefa kuchni

Nóż szefa kuchni to uniwersalny nóż kuchenny o długim ostrzu i lekko zakrzywionej krawędzi. Jego długość wynosi zwykle od 20 do 30 centymetrów, co sprawia, iż jest to narzędzie idealne do cięcia mięsa, ryb oraz warzyw. Dzięki lekko zakrzywionej krawędzi nóż szefa kuchni umożliwia łatwe i precyzyjne cięcie w ruchu wahadłowym, co jest szczególnie przydatne przy krojeniu dużych produktów.

Nóż szefa kuchni charakteryzuje się również dużą wytrzymałością i trwałością, co wynika z wykorzystania do produkcji stali o wysokiej zawartości węgla oraz domieszką chromu, co zapewnia twardość oraz odporność na korozję.

Rękojeść noża szefa kuchni może być wykonana z różnych materiałów, od drewna po tworzywa sztuczne, co wpływa na komfort użytkowania.

Nóż Santoku

Nóż Santoku to japoński nóż kuchenny, którego nazwa oznacza „trzy użyteczności”. Jego charakterystyczną cechą jest krótkie, szerokie ostrze o długości zwykle od 13 do 20 centymetrów. Ostrze to posiada płaską krawędź, co umożliwia precyzyjne cięcie w ruchu pionowym oraz poziomym.

Nóż Santoku jest idealnym narzędziem do krojenia mięsa, ryb oraz warzyw, ale również do przygotowywania potraw orientalnych, takich jak sushi czy sashimi (osobiście używam santoku do krojenia sushi maków i sprawdza się doskonale).

Koniecznie zwróć uwagę z jakiej stali wykonane jest ostrze danego noża. O ile europejskie odpowiedniki zawsze są wykonane ze stali nierdzewnej, w nożach z Japonii nie będzie to regułą.

Rękojeść noża Santoku często może być wykonana z różnych gatunków drewna lub z tworzywa sztucznego.

Jakie są różnice między nożem szefa kuchni a nożem Santoku?

Pomimo iż nóż szefa kuchni i nóż Santoku są narzędziami o podobnym zastosowaniu, to jednak istnieje kilka istotnych różnic między nimi.

  • Różnią się kształtem ostrza. Ostrze noża szefa kuchni jest lekko zakrzywione, co umożliwia cięcie w ruchu wahadłowym, podczas gdy ostrze noża Santoku jest proste i płaskie, co ułatwia cięcie w ruchu pionowym oraz poziomym.
  • Nóż szefa kuchni jest zwykle dłuższy niż nóż Santoku. Nóż szefa kuchni może mieć długość od 20 do 30 centymetrów, podczas gdy nóż Santoku zwykle ma długość od 13 do 20 centymetrów. Dłuższe ostrze noża szefa kuchni umożliwia łatwe i precyzyjne krojenie dużych produktów, podczas gdy krótsze ostrze noża Santoku jest idealne do precyzyjnego krojenia mniejszych produktów.
  • Nóż szefa kuchni posiada lekko zakrzywioną krawędź, co umożliwia cięcie w ruchu wahadłowym, podczas gdy nóż Santoku posiada płaską krawędź, co umożliwia precyzyjne cięcie w ruchu pionowym oraz poziomym.
  • Nóż szefa kuchni jest zwykle cięższy niż nóż Santoku. To wynika z dłuższego ostrza oraz większej ilości materiału wykorzystanego do produkcji. Nóż Santoku jest lżejszy i bardziej zwrotny, co umożliwia precyzyjne cięcie w trudno dostępnych miejscach.

Jak wybrać odpowiedni nóż dla siebie?

Wybór odpowiedniego noża kuchennego zależy przede wszystkim od indywidualnych preferencji i zastosowania.

Jeśli często gotujesz duże ilości mięsa i warzyw, to nóż szefa kuchni będzie idealnym wyborem. jeżeli natomiast lubisz przygotowywać potrawy orientalne, takie jak sushi czy sashimi, to nóż Santoku będzie zdecydowanie lepszym narzędziem do tego celu.

Stal nierdzewna czy węglowa?

Noże ze stali nierdzewnej są łatwe w utrzymaniu. Są również odporna na korozję i odbarwienia, mogą być używane do krojenia kwaśnych produktów, takich jak cytrusy, bez obawy o uszkodzenie noża.

Noże z japońskiej stali węglowej są zwykle bardziej ostre oraz łatwiejsze w ostrzeniu niż noże ze stali nierdzewnej. Są one również bardzo podatne na korozję. Wymagają specjalnej uwagi, należy pamiętać, by nie zostawiać ich w środowisku wilgotnym.
Bardzo gwałtownie pokrywają się patyną, choć ma to też swój urok

Temat stali z jakich wykonywane są japońskie noże jest o wiele bardziej złożony, przygotuję o tym osobny wpis.

Moje propozycje

Poniżej przedstawię Ci po trzy propozycje noży, w trzech różnych półkach cenowych, które osobiście polecam. Wszystkie są znanych japońskich marek, wykonane ze stali nierdzewnych.

Santoku

Szefa Kuchni

Podsumowanie

Nóż szefa kuchni i nóż Santoku to dwa najpopularniejsze narzędzia kuchenne, które różnią się od siebie kształtem ostrza, długością, wagą oraz zastosowaniem. Dłuższe ostrze noża szefa kuchni i lekko zakrzywiona krawędź umożliwiają łatwe i precyzyjne krojenie dużych produktów, podczas gdy krótsze ostrze noża Santoku i płaska krawędź umożliwiają precyzyjne cięcie w ruchu pionowym oraz poziomym. Wybór odpowiedniego noża kuchennego zależy przede wszystkim od indywidualnych preferencji i zastosowania.

Ważnym elementem podczas wyboru noża kuchennego jest również jego cena. Noże szefa kuchni zwykle są droższe niż noże Santoku, ze względu na dłuższe ostrze oraz większą ilość materiału wykorzystanego do produkcji (oczywiście jeżeli porównujemy do siebie jedynie noże tej samej marki i serii).

Nie można zapominać o odpowiedniej konserwacji noża kuchennego. Regularne ostrzenie pozwoli na zachowanie jego ostrości oraz zapewni precyzyjne cięcie. Przechowywanie noża w specjalnej osłonce lub bloku nożowym również wpłynie na jego trwałość oraz bezpieczeństwo użytkowania.

W naszym sklepie znajdziesz ofertę kilkuset oryginalnych, japońskich noży.
Posiadamy takie renomowane marki jak m.in. Tojiro, Satake, Global, Mcusta Zanmai.

Specjalny KOD RABATOWY na wszystkie dostępne noże: #OSTRY10

Noże Szefa Kuchni

Noże Santoku

Idź do oryginalnego materiału