Między innymi kiełbasa wiejska od Kierasa, czosnek z Wełecza, wędzony ser kozi Filip z konopi, ogromny bochen wiejskiego chleba czy farsz z kaszy gryczanej niepalonej, konfitura truskawkowa, ocet ze śliwek węgierek dołączyły właśnie do szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków. Certyfikaty wręczono w Świętokrzyskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach 14 podmiotom.
Jak powiedziała Agnieszka Pietrzak, dyrektor Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach, Szlak Kulinarny Świętokrzyska Kuźnia Smaków ma kolejną odsłonę, czyli przyłączenie kolejnych, tym razem 14 ciekawych podmiotów z naszego regionu. Mają one bardzo zróżnicowaną ofertę. Dołączyły do 103 marek na naszym szlaku. Dołączają, bo ich właściciele zauważyli jak istotne jest budowanie promocji w oparciu o historię i tożsamość regionu. Możemy stale rozwijać Świętokrzyska Kuźnia Smaków, bo w tym regionie drzemie ogromny potencjał. Tworzymy coraz większą ofertę dla konsumentów, którzy poszukują produktów regionalnych, tradycyjnych wysokiej jakości. To także kolejna wartość dodana dla turystów, którzy wyjeżdżać będą po pobycie u nas także z doświadczeniami i n owymi doznaniami kulinarnymi.
Agnieszka Pietrzak, dyrektor Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach / Fot. Marzena SmorędaNowe świętokrzyskie gospodarstwa na Szlaku Kulinarnym Świętokrzyska Kuźnia Smaków:
- Przetwórstwo Mięsa Marzena i Łukasz Kieras – Kiełbasa wiejska od Kierasa, Komorów, powiat buski
- Gospodarstwo pasieczne „Pasieka nad Stawami” Janina Kula – Czosnek z Wełecza, Wełecz, powiat buski
- Browar Korona Kielecki Browar Restauracyjny Mariusz Molenda – Piwo Pils, Kielce
- Farma Kozy spod Pacanowa Katarzyna i Stanisław Polijańscy – Ser kozi Filip z konopi wędzony, Bydłowa, powiat staszowski
- Zakład piekarniczo -cukierniczy Monika Dul – Chleb wiejski 2-kilogramowy, Staszów
- Miodowa Zagroda Bogdan Śliwa – Miód leśny nektarowo-spadziowy, Gruszka, powiat konecki
- Gospodarstwo rolne Malicki Magdalena i Marek Maliccy – Konfitura truskawkowa extra, Mieczyn, powiat włoszczowski
- RHD Owocowe Pole Paulina Ciszek-Bejm – Sok z aronii, Sok z malin, Syrop jodłowy, Olej z pestek dyni tłoczony na zimno, Sułków, powiat włoszczowski
- Gospodarstwo sadownicze i Winnica Na Rozdrożu Magdalena i Piotr Chmura – Wina gronowe: Fiore Bivio – białe półwytrawne, Ross Bivio, Vermello Bivio, Allettante Bivio, Claro Bivio, Andruszkowice, powiat sandomierski
- Wanilia i Migdały Małgorzata i Rafał Zacharscy – Farsz z kaszy gryczanej niepalonej z Małyszyna, Sernik w kratkę z Małyszyna, Małyszyn Dolny, powiat starachowicki
- Gospodarstwo rolno-pasieczne AGRO-APIS Aleksandra i Wojciech i Lipka – Olej konopny zimnotłoczony, Baćkowice, powiat opatowski
- Winnica 2Wilki Aneta i Robert Silniewicz – Wino białe SWENSON RED; Wino różowe CUVEE ROSE; Wino czerwone CUVEE RED, Marcinkowice, powiat kazimierski
- Kompostella Małgorzata Witczak-Sochacka – Ocet domowy ze śliwek węgierek wraz z przyprawami, Barycz, pow. kielecki
- Miodosytnia Vilkus Marcin Wilkusz – Miód pitny Vilkus Trójniak Morela, Miód pitny Vilkus Trójniak Śliwka, Miód pitny Vilkus Trójniak Beczka Koniak, Wodacz, powiat jędrzejowski.













