W samym centrum Ostrzeszowa powstało miejsce, które od pierwszych dni przyciąga zapachem świeżego pieczywa, naturalnym smakiem i ciepłem rodzinnej atmosfery. Mowa o piekarni “Sznytka”, która zlokalizowana została przy ul. Aleja Wolności 2.
Założycielem piekarni jest Michał Paleta – utytułowany kucharz z imponującym dorobkiem zawodowym, który przez ostatnie lata tworzył markę “Bakery”. Swoje umiejętności doskonalił w renomowanych restauracjach w Irlandii, a następnie we Wrocławiu i Warszawie, gdzie był jednym z pionierów rzemieślniczych piekarni działających przy hotelach. W stolicy współtworzył ten projekt, pracując ramię w ramię ze znanym szefem kuchni Dariuszem Barańskim..
Po latach intensywnej pracy w stolicy, Michał Paleta postanowił zwolnić tempo i wrócić – wraz z żoną Martą – do jej rodzinnych stron. Dlatego właśnie, w Ostrzeszowie, narodziła się “Sznytka” – piekarnia, która już od progu zdradza, iż mamy do czynienia z czymś więcej niż tylko sprzedażą chleba.
“Sznytka” to miejsce, gdzie tradycja spotyka się z kunsztem. Wszystkie wypieki – od chrupiących chlebów na naturalnym zakwasie po pyszne croissanty – powstają według autorskich receptur Michała Palety. Co istotne, jego przepisy zostały na tyle docenione w środowisku kulinarnym, iż znalazły się w książce popularnego kucharza telewizyjnego Piotra Kucharskiego.
W piekarni “Sznytka” nie ma miejsca na sztuczne dodatki czy półśrodki – tu liczy się jakość, pasja i szacunek do rzemiosła. Każdy bochenek to efekt wieloletniego doświadczenia i ogromnej dbałości o detale.
Ostrzeszów zyskał więc miejsce, które pachnie nie tylko chlebem, ale i pasją.










