Młodzi ludzie są coraz bardziej świadomi swojego zdrowia oraz tego, iż zależy ono w znacznym stopniu od tego, co jemy i pijemy. Idąc tym tropem, unikają oni alkoholu, starają się go ograniczać lub rezygnują z niego całkowicie. W ten sposób nadchodzi moda na NoLo. Bo trzeźwość również może być modna.
NoLo – co to jest?
NoLo jest to skrót od „No- and Low Alcohol Beverages”, co oznacza napoje, które kojarzą się z alkoholem, ale mają jego obniżoną zawartość. Chodzi więc o piwa, wina, drinki, koktajle bezalkoholowe lub niskoprocentowe.
Rok 2023 już został ochrzczony rokiem NoLo ze względu na trend, który ogarnia coraz szersze kręgi. Sprzedaż napojów o niskiej zawartości alkoholu lub bezalkoholowych z roku na rok rośnie, więc nic dziwnego, iż na rynku pojawia się ich coraz więcej.
Trend NoLo jest zauważany szczególnie w gronie osób z pokolenia Z, czyli w wieku 16-25 lat. Z badań wynika, iż osoby z tego przedziału wiekowego aż o 10 proc. częściej deklarują życie bez alkoholu niż osoby w wieku 55-74 lat.
Powodów do picia bezalkoholowych napojów jest naprawdę dużo: niepełnoletność, poranna pobudka, kierowanie samochodem, zażywanie leków. jeżeli jesteśmy inicjatorami towarzyskiego spotkania lub domowej posiadówki, warto postarać się o to, by nasi goście mieli różne alternatywy. Możemy zakupić gotowe koktajle lub piwa bezalkoholowe, ale możemy też postawić na interesujące koktajle. Pomysłów na drinki o obniżonej zawartości alkoholu jest mnóstwo.
Dajmy się porwać modzie na NoLo
Frog
Składniki:
- 40 ml bezalkoholowego blue curacao,
- 60 ml soku ananasowego,
- 80 ml soku grejpfrutowego,
- do dekoracji: wiórki kokosowe i plaster limonki.
Sposób przygotowania:
Do shakera wlewamy soki i blue curacao. Wszystko dokładnie mieszamy. Drink nabierze fantastycznego zielonego koloru. Kieliszek do margarity przekręcamy do góry dnem. Jego brzegi zanurzamy najpierw w wodzie, a potem przykładamy do rozsypanych wiórków kokosowych. Ostrożnie wlewamy do niego drink z shakera, a brzeg kieliszka przyozdabiamy limonką.
Pikantne shandy w stylu NoLo
Składniki:
- 1/3 puszki zimnego bezalkoholowego piwa,
- sok z limonki,
- sos Worcestershire,
- tabasco,
- sok pomidorowy,
- Maggi,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki koktajlu wystarczy ze sobą wymieszać. Przyprawy dodajemy według własnego upodobania.
Pyszności – Fot. Adobe Stock
Mohito bezalkoholowe
Składniki:
- 2 ćwiartki limonki,
- 6-7 listków mięty,
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
- kilka kostek lodu,
- sprite lub 7 Up,
- woda gazowana.
Sposób przygotowania:
W szklance do whisky umieszczamy miętę i limonkę. Dodajemy cukier trzcinowy i tłuczony lód tak, by zajmował ok. 2/3 wysokości szklanki. Uzupełniamy spritem i wodą w proporcji 2:1.
Bezalkoholowy szampan z granatem
Składniki:
- granat,
- sok z granatu,
- kilka gałązek rozmarynu,
- zimna woda gazowana.
Sposób przygotowania:
Do ¼ wysokości kieliszka do szampana wlewamy sok z granatu. Uzupełniamy wodą gazowaną do wysokości 2/3 kieliszka. Do środa wrzucamy kilka ziarenek granatu i gałązkę rozmarynu.
Tęczowy ananas
Składniki:
- 100 ml soku ananasowego,
- 100 ml soku pomarańczowego,
- 10 ml grenadyny,
- kilka kostek lodu.
Sposób przygotowania:
Pokruszony lód i oba soki umieszczamy w shakerze. Dokładnie mieszamy. Zawartość przelewamy do wysokiej szklanki. Ostrożnie dolewamy grenadynę tak, by powstała kolorowa warstwa.
NoLo to bardzo zdrowa i bezpieczna moda, która aktualnie zaczyna rozwijać swoje skrzydła również w Polsce. Pokazuje ona, iż dobra zabawa nie musi wiązać się z napojami wyskokowymi. Szczególnie iż te bezalkoholowe również mogą wyglądać apetycznie.
Autor: Halina Basek
Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na wytrawne babeczki z ricottą i pomidorkami koktajlowymi: