Może to być dla niektórych zaskoczeniem, ale ciasto drożdżowe można przygotować wieczorem i włożyć do lodówki na noc, aby powoli wyrastało. Dzięki temu zabiegowi na śniadanie możemy cieszyć się świeżym, pachnącym drożdżowym wypiekiem. Jak wiadomo przecież drożdżowe wypieki są najlepsze w dniu przygotowania (a choćby jeszcze ciepłe )
Nocne bułeczki cynamonowe
Zapraszam na nocne bułeczki cynamonowe czyli puszyste drożdżowe ślimaczki wypełnione nadzieniem cynamonowo-maślanym z polewą z serka kremowego. Polewa jest opcjonalna. I bez niej bułeczki są przepyszne i słodziutkie. Bułeczki pieczemy razem w foremce, przytulone do siebie. A później odrywamy po jednej, dzieląc się nimi.
Ciasto pracuje wolniej w lodówce, ale dzięki temu zyskuje na smaku. Mam wrażenie, iż smakuje wówczas "mniej drożdżowo", a tak bardziej hmmm...pysznie. Mimo, iż ciasto jest w zimnym otoczeniu czyli w lodówce, to drożdże ciągle pracują, tylko wolniej. Mają dzięki temu więcej czasu w rozłożenie i przekształcenie skrobi i białka, a to daje jeszcze lepszy walory smakowe. Z tego przepisu możesz upiec także tradycyjne bułeczki cynamonowe, bez nocnego wyrastania, ale wówczas trzeba podwoić ilość drożdży, aby uzyskać ten sam efekt.
Jeśli jeszcze nie próbowaliście nastawiać ciasta na noc to koniecznie spróbujcie i sami zobaczycie różnicę.
Nocne bułeczki cynamonowe
Więcej wypieków z cynamonem
- Bułeczki cynamonowe czyli cinnamon rolls
- Dyniowe bułeczki cynamonowe
- Wianuszki cynamonowe
- Babeczki cynamonowe
Nocne bułeczki cynamonowe
Puszyste i mięciutkie bułeczki wypełnione słodkim nadzieniem maślanym z cynamonem, a na wierzchu polane polewą z kremowego serka. Zrób je wieczorem, a podaj ciepłe na śniadanie.
Nocne bułeczki cynamonowe
Składniki (12 sztuk):
- CIASTO:
- 1 szklanka mleka,
- 20g świeżych drożdży,
- 460g mąki pszennej,
- 50g cukru (1/4 szklanki),
- 70g masła,
- 1 duże jajko,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- NADZIENIE CYNAMONOWE:
- 100g miękkiego masła,
- 100g cukru trzcinowego,
- 1 i 1/2 łyżki cynamonu,
- POLEWA Z SERKA:
- 40g masła,
- 120g serka typu philadelphia,
- 70g cukru pudru,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
Szklanka o pojemności 250ml.
NADZIENIE CYNAMONOWE: W misce umieszczamy miękkie masło, cukier i cynamon. Mieszamy dokładnie łyżką do połączenia.
*Jeśli nie masz cukru trzcinowego to użyj zwykłego białego. Też będzie pysznie. Możesz też zamiennie wymieszać około 80g cukru z białego z 1 opakowaniem cukru wanilinowego (16g).
Nocne bułeczki cynamonowe
CIASTO: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru oraz 3-4 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, aby zaczął pracować.
W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.
*Można zamiast świeżych drożdży użyć 1 opakowanie drożdży suszonych (7g). Wówczas nie ma potrzeby robienia rozczynu. Suszone drożdże mieszamy z cukrem, solą i mąką. Następnie łączymy z jajkiem, rozpuszczonym masłem i podgrzanym mlekiem. Wyrabiamy ciasto i postępujemy dalej zgodnie z przepisem.
Jajko ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem i ekstraktem z wanilii. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 1h do podrośnięcia. Powinno po tym czasie podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 30x45cm. Na tak rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy nadzienie cynamonowe zostawiając około 2cm marginesu z jednej strony. Ciasto zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku i dokładnie je zlepiamy w miejscu łączenia. Ostrym nożem dzielimy tak powstałą roladę na 12 ślimaczków. Blachę 20x30cm wykładamy papierem do pieczenia.
*Można użyć też naczynia do zapiekania - wówczas smarujemy je cienką warstwą masła.
Ślimaczki układamy w foremce. U mnie były to 3 rzędy i 4 kolumny. Naczynie dokładnie przykrywamy folią i odstawiamy na co najmniej 8h do lodówki.
Następnego dnia naczynie wyjmujemy z lodówki. Ślimaczki odkrywamy i zostawiamy na 45-60 minut, aby się ociepliły. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do temperatur 180 stopni, góra-dół.
*Bułeczki tuż przed pieczeniem możemy posmarować roztrzepanym jajkiem, ale nie jest to konieczne.
Ślimaczki pieczemy około 25-27 minut. Powinny ładnie urosnąć i mocno się zarumienić oraz ładnie odstawać od ścianek. Po upieczeniu bułeczki studzimy i polewamy polewą z serka.
POLEWA Z SERKA: Wszystkie składniki na polewę powinny być w temperaturze pokojowej. W misce umieszczamy wszystkie składniki i miksujemy mikserem ręcznym na wilnych obrotach do połączenia. Polewę nakładamy na bułeczki łyżeczką bądź nożem stołowym rozsmarowując ją na wierzchu bułek.
*Gdyby polewa wydała nam się za gęsta to można dodać do niej 1-2 łyżki śmietanki kremówki czy mleka. Nie powinna się lać, ale powinna być w miarę gęsta by dała się smarować.
** zwykle zamiast oryginalnego serka Philadelphia używam serka kremowego Piątnica sprzedawanego w opakowaniach 135g.
Nocne bułeczki cynamonowe