Noc Muzeów w Maleńcu. O historii, tradycji i kuchni żydowskiej [wideo, zdjęcia]

tkn24.pl 4 godzin temu

W sobotę wieczorem Muzeum w Maleńcu zaprosiło do zwiedzania Zabytkowego Zakładu Hutniczego w ramach Nocy Muzeów. Na tę okazję przygotowano kilka ciekawych atrakcji, w tym prelekcję o kulturze i kuchni żydowskiej. To było naprawdę klimatyczne wydarzenie.

– „Dzisiaj zanurzymy się w wielokulturowości naszego regionu i również Zagłębia Staropolskiego. Będziemy krążyć wokół dawnych tradycji przemysłowych w tle z takimi kulturami, nacjami jak Francuzi, Anglicy i przede wszystkim Żydzi, społeczności żydowskie, które były obecne tutaj w Maleńcu, które wywarły bezpośredni wpływ na rozwój takich małych sztetli przemysłowych jak Maleniec, o tym też się dowiemy od pani Rity. Będzie też autorskie zwiedzanie wystaw, projekcje filmowe, kucie oczywiście żelaza. To jest to, co w tym zakładzie jest bardzo przyjemne i jednoczy ludzi, zwłaszcza w porze wieczornej. No i oczywiście spróbujemy tradycyjnej kuchni żydowskiej, charakterystycznej potrawy z okolic Końskich i Radoszyc, czyli kugla z pieca chlebowego” – mówi Maciej Chłopek, dyrektor ZZH w Maleńcu.

Prelekcję dotyczącą lokalnej i ponadlokalnej historii Żydów przeprowadziła Rita Miernik, autorka bloga „Smutne Synagogi”.

– „Dzisiaj opowiem trochę o okruchach świętokrzyskiego sztetla, opowiem co tak naprawdę obejmował świętokrzyski sztetl, bo to nie jest tylko województwo świętokrzyskie, ale też taki obważanek dookoła niego. Także dzisiaj trochę o tym opowiem. Przybliżę też historię Żydów właśnie z okolic Końskich i Maleńca również” – opowiada Rita.

Noc Muzeów to coroczne wydarzenie organizowane w wielu miastach w całej Europie, podczas którego muzea, galerie, instytucje kultury i zabytki otwierają swoje drzwi dla zwiedzających w nietypowych, wieczornych i nocnych godzinach. Inicjatywa ma na celu popularyzację sztuki, historii i dziedzictwa kulturowego, często oferując bezpłatny wstęp oraz rozmaite dodatkowe atrakcje.

Zdjęcia:

Idź do oryginalnego materiału