Regionalne smaki, tradycyjne receptury i kulinarne perełki zagościły w niedzielę (25 maja) w Parku Etnograficznym w Tokarni podczas konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Kilkadziesiąt lokalnych produktów rywalizowało o uznanie jury, a wydarzenie miało na celu dokumentowanie i promowanie tradycyjnej żywności charakterystycznej dla regionu świętokrzyskiego.
Zgłoszone do konkursu wyroby podzielono na cztery kategorie – najliczniej reprezentowane były produkty pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego.
Izabela Byszewska, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz przewodnicząca konkursowego jury, podkreśliła wyjątkowość kuchni świętokrzyskiej.
– Konkurencja była bardzo silna, ponieważ Świętokrzyskie to region o wyraźnej tożsamości kulturowej, której częścią jest bogate dziedzictwo kulinarne. Zawsze znajdujemy tu niebanalne potrawy i interesujące produkty – zaznaczyła.
Wśród uczestników znalazł się także Wojciech Buczkowski, prezes Koła Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich „Nasze Podlesie” z gminy Radoszyce. Do Tokarni przywiózł dwa tradycyjne wyroby.
– Przygotowaliśmy żur – na naszą słynną świętokrzyską zalewajkę – oraz kompot. Ważne jest nie tylko samo gotowanie, ale i umiejętność opowiedzenia historii dania: jego pochodzenia, tradycji, a często także rodzinnej receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie – mówił.
Wydarzeniu towarzyszyły występy zespołów pieśni i tańca, a na stoiskach można było spróbować i zakupić lokalne przysmaki.


















