Nigdy nie wyrzucaj skórki z pomarańczy. Ma 2 funkcje, o których nie wiedziałeś

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: fot. unsplash


Cytrusy to ogromna kopalnia witamin. Nie wszyscy jednak wiedzą, iż wyrzucając skórkę z pomarańczy, popełniają ogromny błąd. Odpowiednie przygotowanie pozwala na wykorzystanie tej fantastycznej części owocu. Te dwie funkcje z pewnością cię zaskoczą.

Pomarańcze to owoce, które słyną z pysznego, lekko kwaśnego i orzeźwiającego smaku. Sezon rozpoczyna się pod koniec listopada i trwa aż do końca marca. Niektóre odmiany dojrzewają jednak dopiero w maju i czerwcu. Oznacza to, iż świeżymi pomarańczami możemy cieszyć się przez długi czas.

Nigdy nie wyrzucaj skórki od pomarańczy. Jest świetnym dodatkiem do herbaty

Skórka pomarańczy ma gorzki posmak, więc po obraniu owocu nikt jej nie zjada. Można jednak wykorzystać ją w inny sposób, a nasz organizm nam za to podziękuje. Musimy jednak przygotować je odpowiednio wcześniej. W tym celu skórki z pomarańczy układamy obok siebie na blaszce do pieczenia, a następnie pieczemy w 200 stopniach przez około pół godziny. Następnie przy użyciu blendera robimy z nich proszek. Tak przygotowany proszek ze skórki pomarańczy możemy dodawać do herbaty.

Pomarańcze idealne na proszek ze skórki pomarańczowej, fot. unsplash

Skórka pomarańczy jako suplement diety. Doskonale wspomaga organizm

Odpowiednio przygotowana skórka z pomarańczy ma niesamowite adekwatności. Po upieczeniu jej w piekarniku i starciu na proszek nadaje się nie tylko do herbaty, ale też do deserów, owsianek czy napojów.

Czytaj także: Wyprasuje zmarszczki jak botoks. Wystarczy dodać odrobinę do herbaty

Taki dodatek świetnie wpłynie na naszą odporność. Pomarańcze są bowiem źródłem witaminy C, a w samej skórce pomarańczy znajduje się kilka razy więcej kwasu askorbinowego niż w miąższu. Skórka z pomarańczy świetnie sprawdzi się też na dolegliwości układu pokarmowego. W 100 gramach skórki pomarańczy znajduje się około 10 gramów błonnika pokarmowego. Możemy więc spodziewać się, iż pozbędziemy się zaparć, a perystaltyka jelit zostanie przyspieszona. Znikną również przykre dolegliwości związane ze zgagą.

Pomarańcze idealne na proszek ze skórki pomarańczowej, fot. unsplash

Skórka z pomarańczy – jakie owoce wybrać?

Jeśli chcemy przygotować proszek ze skórki pomarańczy, powinniśmy zdecydować się na odpowiednie owoce. Czym kierować się, wybierając pomarańcze? jeżeli wykorzystujemy skórkę, powinniśmy postawić na ekologiczne pomarańcze. W przypadku innych cytrusów jesteśmy narażeni na zawartość szkodliwych pestycydów, które kumulują się właśnie na skórce owocu.

Szukasz pomysłu na wyjątkowy deser? Wypróbuj nasz przepis na naleśnikowe ciasto

Idź do oryginalnego materiału