fot. screen Youtube / icookingermanyCebulę często kupujemy na zapas. Nic dziwnego, to jedno z nielicznych warzyw, które trafia praktycznie do wszystkiego. Zupy, zapiekanki, kotlety, przetwory warzywne czy sałatki byłyby nijakie bez cebuli. Jest dość wytrzymała i jeżeli będzie przechowywana we adekwatnym miejscu, poleży kilka dobrych miesięcy. Czynnikami wpływającymi na jej trwałość jest wilgoć i temperatura. Wysoki poziom tej pierwszej sprzyja rozwojowi chorób grzybowych, natomiast ciepło sprawi, iż szybciej wykiełkuje, wyschnie i straci na jakości. O świeżości cebuli decyduje również sąsiedztwo. Nigdy nie należy przechowywać obok niej niektórych owoców i warzyw. Powód? Etylen.
Jakie warunki przechowalnicze odpowiadają cebuli?
ciemność,
wentylacja,
chłód,
niska wilgoć w pomieszczeniu.
Cebulę należy przechowywać w suchej spiżarni czy piwnicy, w której temperatura wynosi ok. 5-10℃. Warto ją przełożyć do koszyka, skrzynki czy siatkowego worka (w takich jest często sprzedawana). W ten sposób będzie mogła „oddychać”. Należy unikać plastikowych reklamówek, bo cebula w nich prędzej nasiąknie wilgocią, a potem zgnije i będzie do wyrzucenia.
Zimowe zapasy w wielu domach obejmują nie tylko cebulę. Jesienią skupujemy lub przynosimy z grządek/sadu do spiżarni marchewkę, czosnek, buraki, dynie, ziemniaki czy jabłka. Niektóre z nich mogą spokojnie leżeć koło cebuli, ale inne trzeba koniecznie odizolować. Wszystko przez naturalny gaz, który wytwarzają, czyli etylen. Produkują go między innymi ziemniaki, jabłka, gruszki i śliwki.
Etylen może zainicjować procesy gnilne u cebul i znacznie ona szybciej się psuć. Jak temu zapobiec? Znajdź dla cebuli inne lokum lub szkodliwe produkty trzymaj z dala od niej. jeżeli nie masz wyjścia i musisz wszystko magazynować w jednym miejscu, to regularnie przeglądaj warzywa i owoce, usuwając te nadpsute.






![Co grają w Multikinie w Krakowie 11 listopada?[REPERTUAR]](https://cowkrakowie.pl/wp-content/uploads/2025/11/multikino.jpg)





