Patelnia teflonowa to wyposażenie niemal każdej kuchni, gdyż znacznie ułatwia pichcenie, a ponadto pozwala przygotować prawdziwe smakołyki. Niestety nieodpowiednie obchodzenie się z nią prędzej czy później skutkuje porysowaną i całkowicie zniszczoną powłoką, przez co przestaje nadawać się do użytku. Jedzenie zaczyna przywierać, łatwo się przypalać i przenikają do niego szkodliwe substancje. Na co uważać, by patelnia mogła służyć nam naprawdę długo?
REKLAMA
Zobacz wideo Złam zasady - pizza z patelni
Jak używać patelni, by długo służyła? Uważaj na zarysowania teflonu
Podczas korzystania z patelni teflonowej wiele osób popełnia popularne błędy, które sprawiają, iż błyskawicznie się rysuje i przestaje nadawać do smażenia. Należy pamiętać, iż jej powłoka jest stosunkowo delikatna, przez co łatwo o uszkodzenia. Dlatego tak ważne jest umiejętne korzystanie, które sprawi, iż będziesz mogła z niej korzystać naprawdę długo. Mowa przede wszystkim o trzech złotych zasadach. Ich przestrzeganie znacznie przedłuży żywotność każdej patelni. Warto o tym pamiętać, tym bardziej iż w przypadku porysowanej powłoki teflonowej łatwiej o uwalnianie substancji chemicznych, które podczas gotowania mogą dostać się do żywności. Tak zniszczona patelnia nie powinna być dłużej używana.
PORADA! jeżeli nie chcesz sobie zawracać głowy teflonem, zdecyduj się na patelnię ceramiczną, żeliwną lub tytanową. Choć są droższe, przekłada się to na ich jakość. Dłużej ci posłużą.
Jak prawidłowo smażyć na patelni, aby jej nie uszkodzić? O tym zapomnij
Pierwszą i najważniejszą zasadą prawidłowego korzystania z patelni jest zakaz używania na niej ostrych, metalowych lub aluminiowych narzędzi, w tym sztućców. Mowa przede wszystkim o mieszaniu i przewracaniu z ich pomocą smażonego na niej jedzenia. To prosta droga do zarysowania delikatnej powierzchni i nieodwracalnego uszkodzenia naczynia. Zamiast tego sięgnij najlepiej po drewniane, ewentualnie plastikowe szpatułki. Sprawdzą się doskonale bez szkody dla teflonu.
Jak prawidłowo smażyć na patelni, aby jej nie uszkodzić? Jak prawidłowo smażyć na patelni, aby jej nie uszkodzić? Fot. Archiwum prywatne
Jak prawidłowo myć patelnię? Dwie ważne zasady
Częstą praktyką, która przekłada się na szybsze niszczenie patelni, jest zalewanie jej zimną wodą zaraz po smażeniu. Po pierwsze, jeżeli zalega na niej gorący tłuszcz, to po prostu niebezpieczne. Po drugie, w ten sposób może dojść do odkształcenia powłoki. Dlatego pamiętaj, by zawsze odczekać, aż naczynie ostygnie i dopiero wtedy zabrać się za mycie.
jeżeli chcesz, aby zakupiona patelnia długo ci służyła, unikaj mycia w zmywarce. Choć szorowanie brudnej powłoki w zlewie niekiedy bywa uporczywe, tylko w ten sposób zyskasz niemalże pewność, iż nie zostanie uszkodzona. W trakcie mycia manualnego nie używaj zbyt dużo siły, ani tym bardziej ostrej strony gąbki, druciaka czy szczotki. W przypadku trudnych do usunięcia zabrudzeń zastosuj trik z namaczaniem, a potem wyczyść ją z pomocą płynu do mycia naczyń. Będzie jak nowa. jeżeli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.