Niezwykłe gotowanie zwykłego posiłku

slupca.pl 6 dni temu

Dom dla Dzieci i Młodzieży SZANSA w Strzałkowie 2 października stał się zapleczem dla kulinarnych popisów wychowanków oraz starosty słupeckiego Marka Dąbrowskiego i jego małżonki Agaty Dąbrowskiej. Wszystkiemu przyglądał się profesor Michael Czekajlo, amerykański naukowiec i lekarz i dyrektor placówki Andżelika Szymczak.

– W ramach wizyty, goście postanowili wspólnie z wychowankami przygotować wieczorny posiłek. Wybór padł na klasyczny kotlet schabowy z surówką i frytkami. Wspólne przygotowanie stało się nie tylko okazją do nauki kulinarnych umiejętności, ale także do zacieśnienia więzi. Dzieci kroiły, rozbijały kotlety oraz przyprawiały mięso. Przygotowanie surówki z kapusty wziął na siebie starosta, a nad całością czuwała Pani Agata Dąbrowska. Atmosfera była pełna śmiechu i zabawy, a gotowanie stało się znakomitym sposobem na spędzenie czasu. W przeciwieństwie do telewizyjnego programu „MasterChef”, gdzie rywalizacja jest osią programu, w Strzałkowie panowała przyjazna i radosna atmosfera współpracy. Spotkanie i przygotowywanie posiłku, a potem kolacja pokazuje, jak ważne są wspólne chwile, które budują relacje i tworzą niezapomniane wspomnienia. Dzieci nie tylko nauczyły się czegoś nowego, ale także miały okazję nawiązać bliższy kontakt z dorosłymi, co jest niezwykle cenne w ich codziennym życiu – czytamy na stronie powiatu.

fot. Powiat Słupecki

Idź do oryginalnego materiału