Nieziemsko pyszne ciastka budyniowe z żurawiną. Łatwy przepis na wyjątkowo delikatne ciasteczka. Wodzą na pokuszenie od pierwszego kęsa
W skrócie:
- Domowe ciastka z budyniem i żurawiną. Sprawdzony przepis
- Przepis na ciastka budyniowe z żurawiną
- Jak zrobić budyniowe ciasteczka z suszoną żurawiną? Przygotowanie
Domowe ciastka z budyniem i żurawiną. Sprawdzony przepis
Zdradzam mój ulubiony przepis na pyszne budyniowe ciasteczka z żurawiną. Bardzo lubię je ze względu na wyśmienity smak, kuszący zapach i wyjątkowo łatwe przygotowanie. Składniki najpierw miksujemy, a następnie formujemy wałek i schładzamy. Później wystarczy tylko pokroić ciasto na krążki i upiec. Nic prostszego. Często szykuję od razu większą porcję i zamrażam część surowego ciasta. Gdy odwiedzają mnie niespodziewani goście, to mam pod ręką gotowy przysmak do upieczenia. W całym domu pięknie pachnie, a ciastka są tak smaczne, iż znikają w mgnieniu oka.
Jak zrobić ciasteczka budyniowe z żurawiną. Zobacz w galerii.
Przepis na ciastka budyniowe z żurawiną
czas przygotowania: 20 minut+ schłodzenie + pieczenie
porcja na: ok. 32 ciasteczka
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 350 g maki pszennej,
- 35 g budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (w proszku),
- 200 g masła (w temperaturze pokojowej),
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 120 g cukru,
- szklanka suszonej żurawiny,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Domowe ciastka z budyniem i żurawiną. Sprawdzony przepis
Zdradzam mój ulubiony przepis na pyszne budyniowe ciasteczka z żurawiną. Bardzo lubię je ze względu na wyśmienity smak, kuszący zapach i wyjątkowo łatwe przygotowanie. Składniki najpierw miksujemy, a następnie formujemy wałek i schładzamy. Później wystarczy tylko pokroić ciasto na krążki i upiec. Nic prostszego. Często szykuję od razu większą porcję i zamrażam część surowego ciasta. Gdy odwiedzają mnie niespodziewani goście, to mam pod ręką gotowy przysmak do upieczenia. W całym domu pięknie pachnie, a ciastka są tak smaczne, iż znikają w mgnieniu oka.
Jak zrobić ciasteczka budyniowe z żurawiną. Zobacz w galerii.
Przepis na ciastka budyniowe z żurawiną
czas przygotowania: 20 minut+ schłodzenie + pieczenie
porcja na: ok. 32 ciasteczka
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 350 g maki pszennej,
- 35 g budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (w proszku),
- 200 g masła (w temperaturze pokojowej),
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 120 g cukru,
- szklanka suszonej żurawiny,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Zapomnij o wałkowaniu i wycinaniu. Najlepsze maślane ciasteczka zrobisz dużo łatwiej
Mam dla ciebie przepis na pyszne maślane ciasteczka, które są bardzo proste do przygotowania – nie musisz tracić czasu w wałkowanie, wycinanie i ozdabianie. To bardzo łatwe i szybkie. Ciastka są…
Jak zrobić budyniowe ciasteczka z suszoną żurawiną?
Przygotowanie krok po kroku:
- Utrzyj masło z cukrem na jasną i puszystą masę.
- Dodaj jajko i żółtko.
- Nie przerywając ucierania, dodaj proszek budyniowy oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Na koniec wysp suszoną żurawinę i wymieszaj łyżką.
- Przełóż ciasto na deskę i zagnieć w kulę.
- Podziel całość na dwie części, z każdej uformuj wałek.
- Owiń oba wałki w folię spożywczą i schowaj do lodówki na ok. 2 godziny lub do zamrażarki na pół godziny.
- Nastaw piekarnik na 180 stopni.
- Pokrój schłodzone ciasto na krążki o grubości ok. pół centymetra.
- Piecz ciasteczka ok. 20 minut.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: