Niewielu wie, jak niezwykłe adekwatności mają. Poprawiają kondycję skóry i spowalniają starzenie

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Ziarna kakaowca - Pyszności; foto: Canva


Ziarna kakaowca zaliczane są do superfoods. Lista korzyści płynąca z ich spożywania jest bardzo długa. Wpływają między innymi na zdrowy i młody wygląd. Posiadają adekwatności neutralizujące działanie wolnych rodników, przyczyniających się do starzenia skóry. To jednak nie koniec drogocennych adekwatności ziaren kakaowca.

Ziarna kakaowca są wydobywane z kapsułek rosnących na drzewie kakaowym. Następnie są fermentowane, suszone i prażone, aż uzyskają ciemnobrązowy kolor. Po przetworzeniu ziarna są mielone w proszek, który jest znany jako kakao. Najlepsze są jednak nieprzetworzone ziarna, ponieważ zachowują najwięcej pozytywnych adekwatności.

Kakao i czekolada a zdrowie skóry

Ziarna kakaowca, z których wytwarza się kakao i czekoladę, wpływają pozytywnie na urodę ze względu na zawartość substancji odżywczych i przeciwutleniaczy. Bogate są w przeciwutleniacze, takie jak flawonoidy. Te pomagają neutralizować wolne rodniki w organizmie, przyczyniające się do starzenia się skóry. Ponadto, flawonoidy działają przeciwzapalnie i chronią skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV. Mogą również poprawić jej elastyczność.

Tłuszcze i oleje naturalnie występujące w ziarnach kakaowca pomagają w zatrzymywaniu wilgoci. To z kolei sprawia, iż przyczyniają się do poprawy nawilżenia skóry. Warto też wspomnieć, iż kakao zawiera naturalnie występujące związki, takie jak teobromina i fenyloetanoloamina, które wywołują uczucie relaksu i poprawiają nastrój. Spożywanie m.in. kakao czy czekolady pozytywnie wpływa na ogólne samopoczucie, co również przełożyć się może na wygląd skóry.

Ziarna kakaowca – Pyszności; foto: Canva

Ziarna kakaowca na wieczną młodość

Ziarna kakaowca to także źródło minerałów istotnych dla zdrowia skóry. Cynk pomaga w procesie gojenia się ran i regeneracji komórek, podczas gdy magnez wpływa na równowagę hormonalną i zdrową funkcję skóry. Jednak warto zauważyć, iż najlepiej jest wybierać czekoladę o wysokiej zawartości kakao (co najmniej 70 proc.). Typowa mleczna zawiera więcej cukru i tłuszczu.

Co więcej, kakao zawiera katalazę, koenzym Q10 oraz wiele innych substancji, które spowalniają proces starzenia. Związki te chronią przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych. Katalaza zmniejsza stany zapalne i procesy starzenia organizmu, a koenzym Q10 jest często stosowany w różnego rodzaju kosmetykach, które niwelować mają oznaki starzenia. Skutecznie zwalcza pogłębianie się zmarszczek, a także wpływa na spłycanie niewielkich wgłębień na skórze.

Jak przemycić kakao do diety? Najlepsze przepisy

  • Kulki mocy z orzechów laskowych
  • Korzenne ciasto bananowe
  • Budyń ryżowy z orzeszkami ziemnymi
  • Brownie z cukinią
  • Czekopianka z blendera, czyli pyszny deser
  • Pyszna domowa nutella w fitowym wydaniu
Idź do oryginalnego materiału