Nietypowe placki ziemniaczane. Podstawą jest składnik, o którym nigdy byś nie pomyślał

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Ziemniaki - Pyszności; Foto: Canva.com


Najczęściej spożywasz je na słodko lub na słono. Jednak, z taką wersją tego kultowego dania, prawdopodobnie jeszcze nie miałeś do czynienia. Nietypowe placki ziemniaczane to pomysł na urozmaicenie tego popularnego dania. Tajny składnik podkreśli ich smak i na pewno urozmaici twoje menu.

Dlaczego warto usmażyć nietypowe placki ziemniaczane?

Odpowiedź na tak postawione pytanie, na pewno będzie złożona. Przede wszystkim, musisz wziąć pod uwagę fakt, iż z taką wersją dania spotykasz się po raz pierwszy. Parafrazując popularne powiedzenie – kto nie ryzykuje, ten nie je takich placków ziemniaczanych – może warto jest postawić na coś innego, ale w pełni sprawdzonego. Nietypowe placki ziemniaczane w wersji wytrawnej, na pewno przypadną ci do gustu i już na stałe zagoszczą w twoim menu. Wystarczy, iż do podstawowych składników, dodasz kilka nietypowych. Efekt cię zaskoczy!

Ziemniaki – Pyszności; Foto: Canva.com

Jak przygotować nietypowe placki ziemniaczane?

To bardzo proste! Prezentowana przez nas receptura, jest charakterystyczna dla kuchni regionu Podkarpacia. Wystarczy, iż dodasz kapustę kiszoną i majeranek, a uzyskasz kulinarne dzieło sztuki. Najlepiej smakują w towarzystwie kwaśnej śmietany i koperku. Zobacz, jakie to smaczne!

Składniki:

  • 300 g kapusty kiszonej
  • 1 kg ziemniaków
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

Nietypowe placki ziemniaczane robi się podobnie, jak standardową wersję tego dania. Oprócz śmietany i koperku, dobrze jest je podać w towarzystwie np. sosu grzybowego – będą smakować wybornie. Przygotowanie placków, rozpocznij od obrania ziemniaków i zetrzyj je na tarce i następnie przełóż do miski. Poszatkuj kapustę kiszoną bardzo drobno. Odlej wodę z ziemniaków, dodaj do nich kapustę, przypraw solą, pieprzem i dodaj majeranek. Do miski wsyp mąkę ziemniaczaną i wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Smaż na mocno rozgrzanym oleju, do uzyskania złotego koloru. Smacznego!

Miękka kiszona kapusta – Pyszności; foto: Canva

Jeśli zależy ci na tym, by takie placki były możliwie jak najlepsze, to dobrze jest zdecydować się na ziemniaki mączyste – mają mało wody i dużo skrobi.

A co powiesz na ziemniaki z mięsem mielonym? To świetna opcja na obiad i kolację. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Idź do oryginalnego materiału