Nietypowa, ale świetna bułka ziemniaczana nadziewana mięsem mielonym, sosem pomidorowym i serem

fajnainspiracja.pl 8 miesięcy temu

Roladka ziemniaczana nadziewana mięsem mielonym, sosem pomidorowym i serem to świetny przykład kreatywnego i smacznego sposobu na przekształcenie klasycznych składników w coś wyjątkowego. Przepis ten łączy w sobie bogaty smak mielonego mięsa, świeżego sosu pomidorowego i roztopionego sera, zawiniętych w miękką i puszystą bułkę ziemniaczaną. Przygotuj się na to, iż ta bułka ziemniaczana stanie się jednym z twoich ulubionych przepisów, które pokochasz za prostotę, wygląd i smak.

Pyszne wieńce z ciasta z kremem ananasowym i bitą śmietaną

Pyszny łosoś w oliwie z oliwek, maśle i miodzie z pomidorami i fasolką szparagową

[what_we_will_use]

Na ciasto ziemniaczane:

  • 3 duże ziemniaki (1 kg)
  • szczypta soli
  • 150 g startej mozzarelli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek – do smarowania

Nadzienie:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek – do smażenia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 350 g mięsa mielonego
  • 2 łyżki sosu pomidorowego (lub ketchupu)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka kminku
  • 1/2 łyżeczki curry w proszku
  • 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
  • 6 gałązek świeżej kolendry

Do posypania pieczonych ziemniaków:

  • 100 g startej mozzarelli

Do dekoracji:

  • świeża pietruszka
Jak będziemy postępować:

1) Oczyszczone i umyte ziemniaki pokroić w cienkie plasterki (1 cm).

2. Następnie przełożyć je do miski i doprawić szczyptą soli – wymieszać.

3. Rozłóż starty ser mozzarella na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ułóż plasterki ziemniaków obok siebie, dokładnie smarując je oliwą z oliwek.

4. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut w temperaturze 200°C.

5. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucić drobno posiekaną cebulę – smażyć na małym ogniu przez 1-2 minuty, a następnie dodać zmiażdżony czosnek – wymieszać i dalej smażyć, następnie dodać mięso mielone – wymieszać i smażyć razem. Następnie dodać sos pomidorowy i doprawić mieszanką przypraw: solą, mielonym czarnym pieprzem, kminem rzymskim, curry w proszku, mieloną czerwoną papryką i dodać gałązki świeżej kolendry – wymieszać.

6. Po upływie czasu pieczenia wyjąć blachę do pieczenia z piekarnika i posypać startym serem mozzarella, a następnie rozłożyć przygotowaną mieszankę mielonego mięsa – ponownie posypać startą mozzarellą i zwinąć, gdy jest gorąca. Zdjąć papier, posypać jeszcze startą mozzarellą i piec w piekarniku przez 5 minut, aż ser się rozpuści.

7. Udekoruj posiekaną świeżą pietruszką i podawaj z miłością i wspaniałym smakiem.

Przyjaciele, życzymy dobrego smaku!

VIDEO GUIDE:

Idź do oryginalnego materiału