​Niespodziewani goście? Ten boski deser zrobisz w 15 minut i oczarujesz wszystkich

top.pl 2 dni temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL /Pixel


Masz tylko kwadrans, a za chwilę w drzwiach pojawią się goście? Ten efektowny deser z herbatnikami, mascarpone, malinami i czekoladą wygląda jak z cukierni, a przygotujesz go w 15 minut. Jest szybki, prosty i absolutnie pyszny, dzięki czemu to nie goście zaskoczą cię niespodziewaną wizytą, ale ty zaskoczysz ich smakiem tego deseru.

Nie potrzebujesz piekarnika ani zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Ten przepis to dowód na to, iż choćby w kilka chwil można stworzyć coś naprawdę wyjątkowego.

Deser z herbatnikami, mascarpone, malinami i czekoladą — składniki

Ten przepis naprawdę jest ekspresowy! Wystarczy kwadrans, by chłodził się w lodówce. Do przygotowania deseru z herbatnikami, mascarpone, malinami i czekoladą będziesz potrzebować:

  • 1 łyżkę cukru pudru,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 100 g malin,
  • 100 ml śmietanki 30 proc.,
  • 150 g herbatników,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 60 g masła.

Pamiętaj o tym, by wybrać czekoladę, która zawiera minimum 70 proc. kakao. jeżeli chodzi o maliny, w okresie możesz postawić na świeże owoce, ale równie dobrze sprawdzą się mrożone. W przypadku korzystania ze świeżych malin odłóż dodatkowe 20 sztuk do dekoracji.

Sprawdź również: Zalewasz ogórki do kiszenia taką wodą? Psujesz nie tylko smak, ale i wartości odżywcze

Jak przygotować deser z herbatnikami, mascarpone, malinami i czekoladą?

Roztop masło. Drobno pokrusz herbatniki (najlepiej w blenderze, ale możesz też użyć wałka i woreczka). Połącz je z roztopionym masłem i dokładnie wymieszaj, aż masa będzie miała konsystencję mokrego piasku. Przełóż ją do czterech pucharków i delikatnie ugnieć, formując równą warstwę. Wstaw do lodówki, by się schłodziła. W międzyczasie przygotuj krem. Wymieszaj serek mascarpone z cukrem pudrem, aż uzyskasz gładką, aksamitną masę. Maliny zblenduj na gładki mus, po czym połowę dodaj do serka i lekko zamieszaj. Tak, by powstał efekt marmurkowy. Gotowy krem wyłóż na ciasteczkowy spód i wygładź wierzch.

Sprawdź również: Otula jelita i wspomaga odchudzanie. Tę zupę warto jeść nie tylko latem

Następnie podgrzej śmietankę (nie doprowadzaj jej do wrzenia). Zdejmij z ognia, wrzuć kawałki czekolady i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści i masa będzie jednolita. Gdy lekko przestygnie, rozlej ją na warstwie kremu z malinami. Wstaw gotowe desery do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem udekoruj świeżymi malinami i, jeżeli chcesz, listkami mięty. Najlepiej smakują dobrze schłodzone, więc jeżeli możesz przygotuj je z wyprzedzeniem i przechowuj w lodówce pod przykryciem, by nie wchłaniały innych zapachów.

Zobacz też:

Zerwij w ogrodzie i dorzuć do ogórków kiszonych. Będą chrupały, aż miło

​Takie kotlety jedzą w Poznaniu. najważniejszy jest jeden dodatek do mięsa

Ma mnóstwo witamin, a prawie nikt go nie je. Właśnie trwa sezon

Idź do oryginalnego materiału