Owsianka z karmelizowanym bananem to śniadanie dla tych, którzy – tak jak ja – potrzebują czegoś porządnego i sycącego na dobry start. Szybka do przygotowania, jeszcze szybsza do zjedzenia i słodka, ale bez przesady. Idealna na zimne poranki, kiedy trzeba zebrać siły i ruszyć w dzień z energią.
Owsianka z karmelizowanym bananem – słodka, ciepła i gotowa w kilka minut!
Nie zawsze byłam fanką owsianki. Przełom nastąpił dopiero wtedy, gdy moje dzieci zaczęły jeść ją w przedszkolu – w tej swojej wersji gęstej paćki. Z ciekawości spróbowałam… i coś zaskoczyło. Owsianka wciąga! Jest tania, prosta, można kombinować z dodatkami, a do tego świetnie rozgrzewa. No i z karmelizowanym bananem to już w ogóle wchodzi na inny poziom. Spróbuj raz i gwarantuję – wrócisz po więcej.
Owsianka z karmelizowanym bananem – deserowe śniadanie bez wyrzutów sumienia
To moja mała poranna rutyna – rozgrzewa, syci i poprawia humor. A karmelizowany banan? Totalny game changer.
Odkąd się do niej przekonałam, owsianka gości u mnie niemal codziennie – i to w przeróżnych wersjach. Co powiecie na owsiankę z gruszką i odrobiną cynamonu? Albo bardziej nietypowo: owsianka z pyłkiem pszczelim i nasionami konopi – zdrowo i trochę fancy. A jeżeli ktoś lubi na bogato, to polecam owsiankę z palonym masłem, czekoladą i bakaliami – serio! Owsianka jak deser! Owsianka daje pole do popisu – można fantazjować do woli i kombinować z tym, co akurat jest pod ręką. I właśnie za to ją lubię.

Owsianka z karmelizowanym bananem i orzechami
DrukujSkładniki:
150 ml płatków owsianych
300 ml wody lub mleka migdałowego
½ łyżeczki soli
1 banan
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżka pistacji, grubo pokrojonych
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
- Do garnka wsypać płatki i sól. Wlać wodę lub mleko i gotować, aż owsianka zacznie gęstnieć – około 3 minut.
- Banan obrać ze skórki i przekroić wzdłuż na pół. Rozgrzać olej kokosowy. Połówki banana oprószyć cukrem i karmelizować na złoty kolor.
- Owsiankę przełożyć do miseczki. Na wierzchu ułożyć karmelizowane banany, oprószyć cynamonem i na koniec posypać pistacjami. Smacznego!