Niepozorna… a uzależnia. Moja ulubiona owsianka!

codojedzenia.pl 2 tygodni temu

Owsianka z karmelizowanym bananem to śniadanie dla tych, którzy – tak jak ja – potrzebują czegoś porządnego i sycącego na dobry start. Szybka do przygotowania, jeszcze szybsza do zjedzenia i słodka, ale bez przesady. Idealna na zimne poranki, kiedy trzeba zebrać siły i ruszyć w dzień z energią.

Owsianka z karmelizowanym bananem – słodka, ciepła i gotowa w kilka minut!

Nie zawsze byłam fanką owsianki. Przełom nastąpił dopiero wtedy, gdy moje dzieci zaczęły jeść ją w przedszkolu – w tej swojej wersji gęstej paćki. Z ciekawości spróbowałam… i coś zaskoczyło. Owsianka wciąga! Jest tania, prosta, można kombinować z dodatkami, a do tego świetnie rozgrzewa. No i z karmelizowanym bananem to już w ogóle wchodzi na inny poziom. Spróbuj raz i gwarantuję – wrócisz po więcej.

Owsianka z karmelizowanym bananem – deserowe śniadanie bez wyrzutów sumienia

To moja mała poranna rutyna – rozgrzewa, syci i poprawia humor. A karmelizowany banan? Totalny game changer.

Odkąd się do niej przekonałam, owsianka gości u mnie niemal codziennie – i to w przeróżnych wersjach. Co powiecie na owsiankę z gruszką i odrobiną cynamonu? Albo bardziej nietypowo: owsianka z pyłkiem pszczelim i nasionami konopi – zdrowo i trochę fancy. A jeżeli ktoś lubi na bogato, to polecam owsiankę z palonym masłem, czekoladą i bakaliami – serio! Owsianka jak deser! Owsianka daje pole do popisu – można fantazjować do woli i kombinować z tym, co akurat jest pod ręką. I właśnie za to ją lubię.

Owsianka z karmelizowanym bananem i orzechami

Drukuj
Ilość porcji: 1 Czas przygotowania: 5 min Czas gotowania: 3 min 3 min
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

150 ml płatków owsianych

300 ml wody lub mleka migdałowego

½ łyżeczki soli

1 banan

1 łyżka oleju kokosowego

2 łyżeczki brązowego cukru

1 łyżka pistacji, grubo pokrojonych

1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

  1. Do garnka wsypać płatki i sól. Wlać wodę lub mleko i gotować, aż owsianka zacznie gęstnieć – około 3 minut.
  2. Banan obrać ze skórki i przekroić wzdłuż na pół. Rozgrzać olej kokosowy. Połówki banana oprószyć cukrem i karmelizować na złoty kolor.
  3. Owsiankę przełożyć do miseczki. Na wierzchu ułożyć karmelizowane banany, oprószyć cynamonem i na koniec posypać pistacjami. Smacznego!
Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie
Idź do oryginalnego materiału