W wielu domach w czasie wigilijnej wieczerzy karp i potrawy z tej ryby stanowią główne dania. Coraz większym uznaniem i zainteresowaniem cieszy się niemodliński karp wędzony, czego dowodem są nagrody zdobywane na targach i konkursach.
– Za karpia wędzonego w dzwonkach w zeszłym roku otrzymaliśmy perły na międzynarodowych targach w Poznaniu. W tym roku otrzymaliśmy pierwsze miejsce na tak zwanej „Karpiówce”, czyli spotkaniu Polskiego Towarzystwa Rybackiego, w którym uczestniczą rybacy z całego kraju. Tam organizowany był konkurs kulinarny, którego zostaliśmy laureatem. Świadczy to o wysokiej jakości produktu. O tym, iż tradycja przez cały czas jest podtrzymywana świadczy analiza sprzedaży detalicznej, która wskazuje na to, iż jest ona porównywalna z zeszłym rokiem – informuje Adam Pienio z Gospodarstwa Rybackiego Niemodlin.
W tegorocznej, dwudziestej pierwszej edycji konkursu „Opolska Marka” niemodliński karp wędzony otrzymał nagrodę w kategorii „Produkt spożywczy roku”.
Dodajmy, iż w grudniu Gospodarstwo Rybackie Niemodlin sprzedaje kilkaset kilogramów karpia dziennie. Rocznie produkuje się tam kilkaset tysięcy ton tej ryby.
Adam Pienio:
autor: Anna Kurc