
fot. Radio DoxaW tamtejszym ogrodzie zamkowym trwa Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego. W ramach wydarzenia można skosztować wielu potraw z tą wigilijną rybą i nie tylko. Na stoiskach są również miody czy różne gadżety. W programie są także m.in. warsztaty kulinarne dla dzieci.
– Serwujemy tutaj same potrawy z karpia markowego, począwszy od paprykarza, pasztetu, karpia wędzonego, czy w zalewie octowej. Ta ryba jest niestety bardzo niedocenianym produktem, natomiast jest bogata w białka, tłuszcze omega i ma mnóstwo witamin. Jest też smaczna i polecana dla sportowców – tłumaczy Joanna Bartosik z Gospodarstwa Rybackiego Markowego.
– Mamy bigosik gorący, pierożki z karpiem, dzikiem i ruskie, również smalczyk z ogóreczkiem. Żeby karp był dobrze zrobiony, to należy mieć sposób, a każdy kucharz ma swoją tajemnice. My także mamy swoją tajną metodę – mówi Małgorzata Markowska z Koła Gospodyń Wiejskich w Puszynie.
Święto karpia w Niemodlinie jest organizowana już od trzynastu lat. Jak podkreślają osoby wystawiające się, z roku na rok inicjatywa jest coraz bardziej rozwijana i jest coraz bardziej popularna.
Joanna Bartosik, Małgorzata Markowska:
autor: Jerzy Dorosz













