Chmiel to roślina należąca do rodziny konopiowatych. Jest uprawiana głównie ze względu na szyszki, które najczęściej wykorzystywane są do produkcji piwa. Dziko rosnące pędy chmielu nie są zaś w Polsce niczym nadzwyczajnym, a wielu ogrodników porównuje je do chwastów, starając się ich skutecznie pozbyć. Ma to związek, z tym iż w naszym kraju dozwolone jest zarówno zbieranie, jak i uprawianie tej rośliny. W innych częściach świata sytuacja wygląda nieco inaczej, co sprawia, iż młode pędy chmielu uznawane są za prawdziwy afrodyzjak warty wyjątkowo dużo.
REKLAMA
Zobacz wideo Świeża i lekka frittata według Volodymyra Testardiego
Młode pędy chmielu pojawią się już za moment. Francja i Niemcy tylko na to czekają
Pędy chmielu często nazywane są "dzikimi szparagami" nie tylko ze względu na swój wygląd, ale także smak, który łączy w sobie popularne szparagi oraz karczochy. W Polsce można spotkać je w lasach i na polanach, gdzie najczęściej pojawiają się w pobliżu rowów oraz rzek. Sezon na tę roślinę zaczyna się zwykle w okolicach marca i kończy w kwietniu. Tak krótki okres wzrostu również wpływa na ostateczną cenę chmielu.
Najlepsze są w marcu i kwietniu, czasem jeszcze w maju. Młode pędy powinny mieć maksymalnie 6 liści, jeżeli liście z łatwością odchodzą od łodygi, to znaczy, iż pęd jest dobry
- tłumaczy Justyna Madan ze Strefy Agro, cytowana przez serwis Strona Zdrowia. Pędy chmielu są doceniane nie tylko za swoje walory smokowe, ale także wartości odżywcze. Zawierają witaminę C, witaminy z grupy B oraz naturalne olejki eteryczne. Właśnie dlatego uznaje się je za jedne z najcenniejszych składników kulinarnych na zachodzie Europy. Szczególnie pożądane są we Francji, Niemczech, Holandii, Belgii oraz w Indiach. W niektórych regionach za kilogram tego przysmaku trzeba zapłacić aż tysiąc euro, a więc ponad 4 tysiące złotych. Ostateczna cena zależy jednak od rodzaju.
Polacy pozbywają się pędów chmielu, które dla innych są przysmakiem. To lepsza wersja szparaga
W naturze występują dwa rodzaje pędów chmielu - białe i zielone. To właśnie te pierwsze są rzadsze i jednocześnie droższe. Choć zielone zbiera się znacznie łatwiej, ich uprawa jest dość skomplikowana i wymaga specjalistycznej wiedzy. Sama roślina jest wymagająca oraz potrzebuje konkretnych warunków do rozwoju. Właśnie dlatego pojawia się jedynie przy zbiornikach wodnych i ukrywa w zaroślach, przez co znalezienie jej niekiedy wcale nie jest łatwym zadaniem.
Zobacz też: Polewają drogi wodą z ogórków kiszonych. Powód? Chcą zadbać o bezpieczeństwo kierowców
Pedy chmielu zostały docenione przez szefów kuchni ze względu na swoją wielowymiarowość i głębię smaku. Często stanowią dodatek do sałatek, omletów i makaronów lub są podawane jako oddzielna przystawka. Można je potraktować w taki sam sposób, jak nieco bardziej znane w polskiej kuchni szparagi.
Dziękuje my, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.