„Smaki Podlasia” to cykliczna impreza plenerowa organizowana w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej. Podczas tego festynu główną atrakcją są kulinaria. Można je kupować, degustować i uczyć się przyrządzać. W tym roku tematem przewodnim będą potrawy z ziemniaków – warzywa popularnego ze względu na dostępność, smak i wszechstronność. Potraw z ziemniaków można przygotować mnóstwo, wśród nich takie rarytasy, jak babka, kartacze czy kiszka. Ci, którzy czują się mocni w ich przyrządzaniu, mogą wziąć udział w konkursie.
Skoro PMKL, nie może zabraknąć sztuki ludowej i rękodzieła oraz występów zespołów ludowych. Na „Smakach Podlasia” również będzie można zrobić zakupy i posłuchać tradycyjnej muzyki z różnych zakątków regionu. Tym razem na scenie wystąpią: Zespół Folklorystyczny „Narwianie”, Zespół „Barwianki”, „Dobryna” oraz gwiazda wieczoru „Hajda Banda”. Można będzie też posłuchać opowieści o niekoniecznie legalnej, ale długiej i wciąż mimo zakazów kultywowanej tradycji wytwarzania bimbru, a także prelekcji Andrzeja Fiedoruka „Ziemniak w podlaskiej kuchni”. W programie jest także pokaz z degustacją oraz warsztaty kulinarne słynnej kucharki Pauliny Makarskiej.
Jak podkreślił Jacek Piorunek, festyn „Smaki Podlasia” to kolejny dowód na to, jak ciekawą ofertę kulturalną ma Podlaskie.
–Województwo podlaskie wostatnim czasie stało się niezwykle modne –zauważył członek zarządu. –W tym sezonie mamy zwiększoną liczbę turystów. Dzieje się tooczywiście zasprawą bonu turystycznego, ale nie tylko. Totakże efekt wielu przedsięwzięć odbywających się wwojewództwie podlaskim. Pozatym turyści doceniają przyrodę naszego regionu, kulinaria, które rozwijają się bardzo prężnie, ikulturę. Przyjeżdżający tutaj ludzie lubią połączyć tewszystkie elementy.
Festyn odbędzie się dziś 7 września w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej w Wasilkowie.
Harmonogram:
13.00 – uroczyste otwarcie imprezy, przywitanie gości i uczestników
13.30-17.00 – występy artystyczne na scenie: Zespół Barwianki, Zespół Folklorystyczny Narwanie, Dobryna, Hajda Banda (gwiazda wieczoru)
W trakcie wydarzenia:
– Festiwal Zagrodowych Serów, Podlaskich Miodów i Napojów Rzemieślniczych,
– Jesienny Targ Sztuki Ludowej Podlasia,
– prelekcja Andrzeja Fiedoruka „Ziemniak w podlaskiej kuchni”,
– pokaz z degustacją oraz warsztaty kulinarne Pauliny Makarskiej,
– konkurs na najsmaczniejszą potrawę z ziemniaków,
– pokazy tłoczenia oleju lnianego,
– oprowadzanie po leśnej bimbrowni,
– pokaz przygotowania ziemniaków z parnika.
Wstęp na „Smaki Podlasia” jest bezpłatny. W konferencji zapowiadającej wydarzenie wzięli udział dyrektor PMKL Katarzyna Ancipiuk i wicedyrektor Gracjan Eshetu-Gabre.
źródło: UMWP
Julia Szypulska
red. Aneta Kursa
fot. Krzysztof Duszyński