Niedziela zapowiada się iście wiosennie… muffinkowo!

codojedzenia.pl 1 tydzień temu

Świeżo upieczone muffiny bananowe, do tego espresso na moim słonecznym balkonie – oto mój prywatny szczyt dnia. Nie narzekam (no dobra, może troszeczkę), ale już tęsknię za prawdziwą wiosną, taką z zielonymi liśćmi, śpiewem ptaków i bezkonfliktowymi temperaturami. Pomyślałam, iż jeżeli upiekę porządną porcję muffinów bananowych i zaparzę kawę, to może i wiosna skusi się na tę aromatyczną randkę – choćby tylko na mój balkon.

Muffiny bananowe – bo życie jest za krótkie na nudne wypieki

Słodko, bananowo, muffinowo! Twoja dzienna dawka szczęścia – muffiny bananowe!

Znowu masa bananów w mojej kuchni, kilka choćby bardzo dojrzałych. A jak wiadomo – banany tanieją rzadko, a dojrzewają ekspresowo. Kupuję je kilogramami, bo przecena! A potem… kombinuję. Wyrzucić? Nigdy w życiu! Moja kuchnia to świątynia niemarnowania. Tu wszystko znajduje swój bananowy sens.

Z przejrzałych bananów wyczarowuję cuda: oczywiście muffiny bananowe (królowe mojego serca), ciasto bananowe, a czasem choćby roladę banoffee, która znika szybciej niż się piecze. Nie wspomnę o smoothies – robione z miłością i nadmiarem owoców.

Banany uwielbiam prawie tak bardzo jak małpy… i szczerze mówiąc, nie wiem, czy bym się z nimi podzieliła. W końcu muffiny bananowe to poważna sprawa. Kto pierwszy, ten z muffinem!

Nie tylko słodkie – muffiny w nowej odsłonie

Te muffiny bananowe postanowiłam trochę podrasować – wrzuciłam do nich kawę. Nie byle jaką, tylko świeżo zmieloną, bo przecież jak szaleć, to z aromatem! A żeby nie było zbyt grzecznie i za mało słodko, dorzuciłam mleczną czekoladę. Bo balans musi być – trochę kofeiny, trochę czekolady, wszystko gra.

Lubię piec muffiny. To taki wypiek z zasadami – każdy dostaje swoją porcję, nikt nie kombinuje z „tylko mały kawałeczek”, i nie ma ryzyka, iż ktoś ukroi więcej niż powinien. Sprawiedliwość!

Muffiny bananowe z espresso

Drukuj
Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 10 min Czas gotowania: 25 min 25 min
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

60 g masła

110 ml oleju rzepakowego

225 g bananów

150 g cukru

120 g kwaśnej śmietany

60 g serwatki

1 jajko

1 łyżka zmielonej kawy espresso

2 łyżeczki waniliowego ekstraktu

1½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej do pieczenia

szczypta soli do maku

350 g pszennej maki

100 g czekolady, grubo pokrojonej

Przygotowanie:

  1. Nastawić piekarnik na 175°C na termoobieg. Wysmarować tłuszczem formę na muffiny, dwanaście sztuk.
  2. W dużej misce wymieszać trzepaczką rozpuszczone masło, zgniecione banany, cukier, olej, śmietanę, maślankę, jajko, espresso, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
  3. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać, mieszać krótko tylko do połączenia składników. Następnie wmieszać pokrojone w cienkie plasterki banany oraz kawałki czekolady.
  4. Napełnić formę muffinkową ciastem około 2/3 objętości. Każdą muffinkę posypać cukrem trzcinowym. Wstawić formę do nagrzanego piekarnika i piec muffinki przez 18-20 minut lub do suchego patyczka.
  5. Upieczone muffiny studzić w formie przez 10 minut, po czym wyjąć je na metalową kratkę do dalszego studzenia. Smacznego!
Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie
Idź do oryginalnego materiału