Niedziela na słodko

migracjakrolowej.home.blog 1 miesiąc temu

Jak niedziela to obiad u dziadków! Tradycyjnie ogarniamy kwestię deseru i dziś rano, z Lilką, ulepiłyśmy knedle z morelą.

przepis wychodzi idealnie- dokładnie na 9 morel i jest to DUŻO. Suszonej lawendy nie miałyśmy, ale Łucja wybiera się na jakąś plantację w przyszłym tygodniu, więc do kolejnego setu będzie. Wyszło dobre, ale JEDEN knedel był tak sycący, iż naprawdę by wystarczył. Chociaż wydaje mi się, iż nasze morele były dużo większe! Poza tym one tryskają tym masłem z wanilią, więc uwaga bluzki! Dumne jesteśmy obie (ja z Lilą) bardzo, bo opanowane knedle to kolejna przydatna umiejętność, chociaż ma rację Lilka, iż to danie dobre na zimę!

Pokażę Wam również wynalazek Łucji. Albańskie gliko jest fantastyczny do podlewania jogurtu z brzoskwinią. Kawałki arbuza mają taką konsystencję jak kandyzowane owoce, czyli są twarde i lepiej pokroić je na drobną kostkę, tym bardziej, iż są strasznie słodkie. Albo używać je do słodzenia herbaty, za to lepki miodowo-arbuzowy syrop jest doskonały do letnich jogurtów!

Idź do oryginalnego materiału